1515

Ändringar föreslås i AP-fonderna

Ändrade placeringsregler och en moderniserad styrning av hållbarhetsfrågor i förvaltningen för Första-Fjärde AP-fonderna.

Det har de sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen kommit överens om och förslagen remitteras nu av Finansdepartementet i en promemoria, enligt ett pressmeddelande.

Ambitionen är att de nya reglerna ska börja tillämpas under 2018.

Förslaget innebär en ökad frihetsgrad i placeringsreglerna som möjliggör att en större andel av fondmedlen kan placeras utanför börsen, samtidigt som kravet på räntebärande värdepapper sänks. Detta ökar möjligheterna till en bra avkastning och goda pensioner, speciellt med tanke på dagens låga räntor, heter det.

"Över tid förändras placeringsmönster och därför behöver vi även se över Första-Fjärde AP-fondernas placeringsmandat", säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Förslaget syftar även till att förstärka och tydliggöra regelverket kring fondernas hållbarhetsarbete.

"Genom detta förslag är jag övertygad om att AP-fonderna kommer att minska miljöpåverkan från sina portföljer och placera sig i det absoluta toppskiktet vad gäller hållbarhet. Detta är nödvändigt om Parisavtalet och målen inom Agenda 2030 ska nås", fortsätter finansmarknadsministern.

Ingen förändring föreslås av det övergripande målet för förvaltningen av fondmedlen eller av övriga regler som för närvarande gäller för Första-Fjärde AP-fonderna.

Bakom förslagen står Pensionsgruppen som förutom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?