Annons

Valet 2022

Andreas Norlén återvald som talman – träffar Kristersson på onsdag

Andreas Norlén valdes på måndagen på nytt till riksdagens talman och på onsdag ska han ha ett nytt möte med M-ledaren Ulf Kristersson. Men han vill sätta ut något datum för när statsministeromröstningen kan hållas.

Andreas Norlén (M) valdes till riksdagens talman under måndagen.
Andreas Norlén (M) valdes till riksdagens talman under måndagen.Foto:Anders Wiklund/TT

Det var en enig riksdag som på måndagen återigen valde moderaten Andreas Norlén till talman i riksdagen.

”Jag är djupt tacksam över att ha blivit vald av riksdagens samtliga ledamöter”, säger han.

”Det här är första gången sedan enkammarriksdagen infördes för lite mer än 50 år sedan som en talman från ett borgerligt parti valts enhälligt”, fortsätter han.

I förra veckan fick Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda en ny regering och förhandlingarna pågår nu mellan de fyra partierna i hans regeringsunderlag.

Men Andreas Norlén har inte satt upp någon skarp tidsgräns för när förhandlingarna måste vara klara. Istället väntar nu ett nytt möte med M-ledaren.

”Jag kommer att träffa Ulf Kristersson på onsdag klockan 11 för en avstämning”, säger han.

Andreas Norlén tror att processen att ta fram en ny regering kommer att gå snabbare nu än förra valet, då det tog 134 dagar.

Samtidigt betonar han att det är en viktig balansgång, mellan att driva processen framåt och ge partierna den tid som krävs för att de ska kunna slutföra förhandlingarna.

Innehåll från KIAAnnons

Upptäck den laddbara friheten

Från räckviddsångest och långa laddtider – till en helt ny elektrisk frihet.

Utvecklingen av elbilar har gått fort och nu lanseras modeller som suddar ut de sista frågetecknen kring omställningen.

Det här är dock bara början.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Utvecklingen av elektrifierade fordon har gått snabbt. Och marknaden växer stadigt: I dag är mer än hälften av alla nya bilar laddbara – alltså laddhybrider eller rena elbilar – enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden.

Det finns biltillverkare som kommit ännu längre i omställningen till den nya laddbara friheten. Ett exempel är Kia i Sverige, där 83 procent nyregistrerade bilar är laddbara och målsättningen är att enbart sälja laddbara bilar år 2024.

Kia ligger också i framkant när det kommer till låga koldioxidutsläpp med sitt snitt på 35 g/km CO2 jämfört med genomsnittet i branschen på 74 g/km under januari till oktober, enligt Vroom.

Innovation och teknik i framkant

För Kia handlar den laddbara friheten bland annat om innovation och teknik i framkant, om en möjlighet att till exempel att använda bilen som som en strömkälla för att ladda elektrisk utrustning eller till och med en annan elbil.

Företagets laddbara rörelse strävar efter att så många som möjligt ska kunna ställa om och köra på el och sedan 2013 har företaget lanserat åtta laddbara bilmodeller.

En del i detta är den nya specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP som i dag ligger som grund för andra generationens elbilar. Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Familjebil med 585 hästkrafter

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

– Elbilar kan verkligen prestera. Från det omedelbara vridmomentet som gör att den accelererar väldigt snabbt, till hur tyst den är. En del beklagar sig över att förbränningsmotorn försvinner, men eldrift kan göra bilfärden till en upplevelse. Ta till exempel Kia EV6 GT, som har 585 hästkrafter, vridmoment på 740 Nm och kan gå från 0-100 km/h på bara 3,5 sekunder, säger Alex Papapetropoulos, director of product and pricing på Kia till tidningen Kia Story.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera