Ändrad folkräkning skulle ge miljonvinst

Många ekonomiskt hårt pressade kommuner försöker hitta nya sätt att få in pengar till kommunkassan. I Härjedalens kommun visade det sig vid en genomräkning att det skulle innebära många miljoner mer i skatteintäkter om bara datumet för folkbokföringen skulle ändras – från november till januari.

Orsaken är att många av kommunens säsongsarbetare på turistanläggningarna inte hunnit skriva sig i kommunen i november.

"Antingen kan man ha det löpande under året eller så kan man ha det från den första januari. Det skulle vara bättre för vår del. Om man tittar från den första november 2016 till första januari 2017 så har vi ökat med 50 personer", säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till P4 Jämtland.

Enligt Häggkvist skulle ett ändrat datum motsvara omkring fyra miljoner kronor i ökade skatteintäkter. Han har också uppvaktat regeringen i frågan om en ändring av systemet, men fått beskedet att det inte är någon ändring att vänta.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?