Annons

Andra omgång väntar i polska valet

Presidentvalet i Polen går till en andra och avgörande omgång. Men valet delar landet.

Andrzej Duda.
Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Det styrande partiets kandidat Andrzej Duda lyckades inte få den majoritet som krävdes för ett avgörande i första omgången.

Liberale Rafal Trzaskowski visar på en kraftfull och kritisk opposition.

Högernationalisten Andrzej Duda från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) hoppades på fem år till i det polska presidentpalatset. När vallokalerna stängt hade han fått närmare 42 procent av rösterna. Det krävdes minst 50 procent för att segra redan i den första omgången.

Han ställs mot Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, som enligt vallokalsundersökningar fått drygt 30 procent, skriver Reuters. Trzaskowski kandidatur, ganska sent påkommen, visar på ett starkt missnöje och skärpt polarisering inför det andra och avgörande valet som är planerat till den 12 juli.

Valresultatet var ett bakslag för Duda och partiet PIS, som hade hoppats på ett tydligt avgörande redan i första omgången.

Presidentposten saknar till stor del formell makt, men valet har ändå blivit en viktig värdemätare. Dramatiken i valrörelsen fortsatte ända in i vallokalerna på söndagskvällen. Polens framtida inriktning, och dess förhållande inom EU, står på spel.

Det påpekade inte minst Lech Walesa, den forna kommunistregimens fiende, landets förste demokratiske president efter kommunismens fall och kritiker av nuvarande regeringen:

Det här är en avgörande tid. Beslutet får stora konsekvenser, sade Walesa enligt nyhetsbyrån AFP.

Han var inte ensam. Valdeltagandet var stort enligt uppgifter under eftermiddagen, trots att presidentposten egentligen inte innefattar verklig makt. Men symbolfrågor, och landets framtida vägval, fick många väljare att rösta.

Nationalkonservativa PIS är emot samkönade äktenskap och att homosexuella ska få adoptera barn. I kampanjtal har Duda bland annat jämfört hbtq-personers rättigheter med Sovjetunionens kommunistiska ideologi.

Peter Johnsson, Polenexpert och författare, ser en svag ledare:

Som politiker är han en blek figur, en president som i princip går i partiets ledband. Han kallar sig oberoende, men är det inte, säger Johnsson.

Presidentvalet har tidigare skjutits upp på grund av coronapandemin. Och plötsligt har Duda fått rejält motstånd av Trzaskowski och mittenpartiet Medborgarplattformen (PO). Han vill förbättra Polens relationer inom EU, och går fränt emot stora delar av PIS politik.

Den (andra omgången i juli) kommer i stor utsträckning att avgöras av väljare som nu stödjer andra kandidater och många av dem lär gå till Trzaskowski, säger Johnsson och beskriver borgmästarens kampanj som ”dynamisk”.

Allvaret i valet hördes i röster på valdagen:
”Jag röstade för Trzaskowski, förstås! Varför? För demokratin, för rättssamhället och för minoriteters rätt”, sade Joanna Ugniewska, 66 år, till AFP efter att ha lagt sin röst i huvudstaden.

I Tarnow i södra Polen sade Andrzej Guzik, 52 år, att han röstar på Duda, för kontinuitetens skull:
”För mig är det bara Duda som kan bli president”, sade Guzik som arbetar på ett statligt gasbolag.

Sedan PIS fick regeringsmakten 2015 har landet svängt dramatiskt mot den politiska högern med lagändringar som kritiker anser hotar demokratin och begränsar yttrandefriheten. PIS har även försökt att ta kontroll över författningsdomstolen, vilket har lett till att man är på koalitionskurs med EU.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?