1515
Annons

Anderssons orosmoln: Gäller att vi har muskler att parera med

Handelskrig och genomförandet av brexit var tillsammans med riskerna med den svaga kronan orosmoln som finansminister Magdalena Andersson tog upp när hon intervjuades på Di:s Almedalsscen. 

”Riskbilden ligger på nedsidan”, upprepade Andersson. 

Foto:Di

Enligt finansministern finns en stor förståelse i de svenska hemmen för att det politiska läget är komplicerat och att regeringen styr med inflytande av Centerpartiet och Liberalerna. 

Magdalena Anderssons vision för de framtida svenska finanserna uppger hon är att bygga ett starkare samhälle för att skapa ett tryggare Sverige. 

 ”Dels behöver vi en fungerande ekonomi, det är grunden i alla samhällen, så att vi har företag som kan anställa och exportera och skapa skatteintäkter. Men för att det ska fungera behöver vi också en fungerande välfärd. Och det är den stora utmaningen under de kommande åren för politiken”, sa hon till Di TV.

Magdalena Andersson gav under intervjun besked om att diskussioner kring skattereformer hölls, men att hon inte kan ge närmare information än så. Hon nämner också att det var dags för Sverige, att efter flera års sparande inför stora demografiska förändringar, börja investera i framtiden och nämner bland annat infrastruktur och hållbarhet.  

Hon uppger också att Sverige är väl förberett inför en ekonomisk nedgång, men att hon inte ser en recession i en närliggande framtid. 

”Riskbilden ligger på nedsidan”, uppger hon och nämner att handelskriget mellan USA och Kina, brexit samt risker inom den europeiska ekonomin kan göra en eventuell nedgång längre och kraftigare. 

Enligt finansminsitern är handelskriget också oroande för Sverige som ett exportstarkt land. 

”När det är en nedgång i konjunkturen gäller det att vi har muskler att parera”, säger hon i Di TV. 

Magdalena Andersson avböjer att kommentera den svaga kronan, men uppger att det är en känslig fråga att svenska bolag kan bli billiga köpeobjekt för utländska företag när  valutan har låg konkurrenskraft. 

Finansministern säger också att en global skatt på koldioxidutsläpp vore ”fantistiskt”, men att det inte är en enkel lösning att organisera. Samtidigt uppger hon att ekonomipolitiken globalt börjat diskutera hållbarhet i allt större utsträckning.  

”Finansministrar över hela världen försöker allt mer driva de här frågorna.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?