ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Andersson stoppar svenskars skattefrihet i Portugal

  • Foto: ?Thommy Tengborg/TT

Tusentals svenskar har kunnat ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare eller fallskärmar helt skattefritt i Portugal. 

Men på torsdagen skrev finansminister Magdalena Andersson (S) under ett nytt avtal som stoppar detta, rapporterar Aftonbladet. 

De senaste åren har en långdragen diskussion pågått om reglerna för svenska pensionärer som bosatt sig i Portugal.

När finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Bryssel under torsdagen berättade hon att man nu nått en framgång. På plats hade hon skrivit under ett nytt avtal med portugiserna som täpper till luckan, skriver Aftonbladet. 

”Det var aldrig avsett att det skulle vara på det här sättet. Vi hade ett skatteavtal med Portugal, sedan ändrade de sin lagstiftning som gjorde att den uppstod”, säger hon till Aftonbladet.

Det nya avtalet ska kunna börja gälla från 1 januari 2020, hoppas Magdalena Andersson. Fram till 2023 kommer Sverige att ta ut skatten av de svenskar som i dag bor i Portugal.

”Vi täpper till den lucka som finns i dag som inneburit att människor med privat tjänstepension eller stora fallskärmar kan få ut de pengarna helt skattefritt i Portugal”, säger Magdalena Andersson, enligt TT.

Om Portugal inför en egen beskattning på området, oavsett nivå, kommer pengarna gå till den portugisiska statskassan. Först efter 1 januari 2023 kan Sverige beskatta svenskarna för en eventuell mellanskillnad till svensk skattenivå, upp till sink-skatten på 25 procent.

Sink-beskattning är en särskild skatt för personer bosatta utomlands.

Enligt finansministern kommer förändringen inte att tillföra den svenska statskassan några stora belopp, utan att det rör sig om en legitimitetsfråga för skattesystemet.

Magdalena Andersson var i dag mycket nöjd.

”Jag har ju verkligen kämpat mycket för det här och legat på för att vi ska få till stånd den här förändringen”, säger hon till Aftonbladet.

Samtidigt underströk finansministern att avtalet inte kommer att innebära någon förändring för exempelvis en undersköterska som har flyttat till Portugal efter pension, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer