I veckan rapporterade Di att AB Volvos koncernledning får bonusar på 118 miljoner kronor för 2020, trots att lastbilstillverkaren tog emot nästan 2,7 miljarder i statliga permitteringsstöd, varav merparten från den svenska staten. Di kunde även berätta att bonusarna möjliggjordes genom att AB Volvos styrelse ändrade de bonusvillkor som sattes upp för året i slutet av maj 2020.
Det beslutet fattades två månader efter att Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg i en DN-intervju uppgett att det inte skulle bli några bonusar till koncernledningen för 2020.
I takt med att fler storföretag publicerat sina årsredovisningar har det framkommit att ytterligare bolag delat ut bonusar till ledningen samtidigt som de tagit emot statligt stöd under pandemin.
”Det är klart att det här sticker i ögonen och väcker en stor ilska. Jag tänker på vanliga löntagare som inte har några bonusar, men det är deras skattepengar som betalat de här stöden så det är klart att människor är upprörda”, säger finansministern Magdalena Andersson (S) till Di TV.
Näringslivet menar att en del i den här problematiken är att coronastöden har varit luddigt formulerade. Kan du förstå den kritiken?
”Det står i lagstiftningen att man ska minska sina lönekostnader – då är det klart att det inkluderar även bonusar. Sedan är frågan hur länge det här ska gälla, och det blir en tillämpningsfråga och det är Tillväxtverket som tillämpar det här. Men jag är för framtiden självklart redo att skruva i lagstiftningen”, säger Magdalena Andersson (S).
Finansministern överväger nu lagstadgade karensperioder för bonusar och utdelningar i Sveriges stödlagstiftning.
Hur ser du på möjligheterna att få till en lagstiftning?
”De här stöden – korttidspermittering, omställnings- och omsättningsstöd – är framtaget under väldigt stark tidspress för att vi skulle rädda svenska jobb och svenska företag. Jag tror det finns mycket vi kommer att lära oss när krisen är över för att kunna skruva i systemen inför framtiden, så att vi står bättre rustade vid nästa kris.”
Stöden är kopplade till just coronakrisen, är det verkligen nödvändigt med en lagstiftning då?
”Jag tror att det är väldigt bra att vi är bättre förberedda inför nästa kris, att det finns en lagstiftning på plats om man behöver liknande stöd i framtiden”, säger Magdalena Andersson.
Vad händer nu, vad är nästa steg?
”Vi kommer naturligtvis att följa hur lagstiftningen kommer att tillämpas. Sedan har vi coronakommissionen som tittar på många aspekter av den här krisen, så det är något vi kommer att titta på. Sedan får vi naturligtvis sammanfatta det här för att se hur vi ska kunna skruva i lagstiftningen inför framtiden. Men just nu så hanterar vi fortfarande den här krisen och ser till att vi har tillräckligt med resurser hos sjukvården och att vi har pengar till vaccinering och testning. Naturligtvis följer vi utvecklingen noggrant, inte minst inom restaurangbranschen som har det väldigt tufft just nu.”
På fredagsförmiddagen kallade AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg till krismöte med storägarna. Bolaget vill dock inte ge någon information om vad som sades på mötet.
”Jag kan som finansminister inte kommentera enskilda bolag och hur de agerar”, säger Magdalena Andersson till Di TV.