Andersson: Staten betalar lön vid nedstängning

Regeringen tar nu även hela lönekostnaden vid en nedstängning med stöd av pandemilagen. Det beskedet ger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff där hon summerar krisstödsnotan till 284 miljarder kronor. 

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Risken för en tredje våg är stor, enligt Magdalena Andersson vid en pressträff flankerad av näringsminister Ibrahim Baylan (S). 

Men det finns ljus i tunneln.

”Vaccineringen är på gång. Det betyder att vi tar steg framåt mot ett mer normalt ekonomiskt läge”, säger Magdalena Andersson. 

Stödet vid nedstängning är inte godkänt av EU, utan ”dialogen pågår”, enligt Magdalena Andersson, som beskriver det som att samtalen visade på en möjlighet att få acceptans för att gå ett steg längre: 

”Nedstängningsstödet kommer att kompletteras med ersättning för lönekostnader. Det är för att undvika risk för uppsägningar vid en nedstängning. Vi betalar alltså både lönekostnader och fasta kostnader”, säger Magdalena Andersson. 

Kostnaden för nedstängningsstödet mer än fördubblas från 4 till 9 miljarder kronor. 

Finns det konkreta planer på nedstängning, eftersom ni kommer med det här?
”Det är viktigt för oss att det är väl förberett. Men, det finns ju inte några sådana beslut tagna”, säger Ibrahim Baylan. 

Det finns en upprördhet i näringslivet över att stödutbetalningarna tar lång tid, där företag i normala fall har fått vänta fyra månader på upp emot ett halvår på stöd. 

Näringsministern har noterat ilskan. 

”Jag vet att det finns en frustration”, säger han. 

Den som söker och får ersättning för korttidspermittering beviljad från december i fjol till juni i år får betalt för hela sexmånadersperioden på ett bräde i april, då större delen av utbetalningen görs retroaktivt. 

Skatteverkets handläggningstider får beröm av Ibrahim Baylan, men Tillväxtverkets handläggningstid vill han få ned. 

”Vi har jobbat väldigt intensivt med Tillväxtverket för att korta ned tiden”, säger Ibrahim Baylan, som tidigare i år KU-anmäldes av Moderaterna på grund av att stödutbetalningarna har dröjt. 

Ett annat besked i paketet, som har förhandlats fram med januaripartierna, är att omsättningsstödet till enskilda företag omfattar även personer som har fått arbetslöshetsersättning under stödperioden eller varit föräldralediga eller sjuka under jämförelseperioden. 

Så sent som i fredags gav regeringen flera förlängda stödbesked. Med dagens tillägg summerar regeringens aviserade åtgärder i fyra extra ändringsbudgetar till 77 miljarder kronor för 2021. Kostnaden för krisbudgetarna under detta och förra året uppgår därmed till 284 miljarder kronor. 

”Aldrig tidigare har svenska skattebetalar räddat så många jobb i den privata sektorn”, säger Magdalena Andersson.  

Enligt finansdepartementet räknar man med att statens budget i år går mot ett underskott snarlikt fjolårets på cirka 190 miljarder kronor.  

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?