1515
Annons

Andersson: Staten betalar lön vid nedstängning

Regeringen tar nu även hela lönekostnaden vid en nedstängning med stöd av pandemilagen. Det beskedet ger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff där hon summerar krisstödsnotan till 284 miljarder kronor. 

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Risken för en tredje våg är stor, enligt Magdalena Andersson vid en pressträff flankerad av näringsminister Ibrahim Baylan (S). 

Men det finns ljus i tunneln.

”Vaccineringen är på gång. Det betyder att vi tar steg framåt mot ett mer normalt ekonomiskt läge”, säger Magdalena Andersson. 

Stödet vid nedstängning är inte godkänt av EU, utan ”dialogen pågår”, enligt Magdalena Andersson, som beskriver det som att samtalen visade på en möjlighet att få acceptans för att gå ett steg längre: 

”Nedstängningsstödet kommer att kompletteras med ersättning för lönekostnader. Det är för att undvika risk för uppsägningar vid en nedstängning. Vi betalar alltså både lönekostnader och fasta kostnader”, säger Magdalena Andersson. 

Kostnaden för nedstängningsstödet mer än fördubblas från 4 till 9 miljarder kronor. 

Finns det konkreta planer på nedstängning, eftersom ni kommer med det här?
”Det är viktigt för oss att det är väl förberett. Men, det finns ju inte några sådana beslut tagna”, säger Ibrahim Baylan. 

Det finns en upprördhet i näringslivet över att stödutbetalningarna tar lång tid, där företag i normala fall har fått vänta fyra månader på upp emot ett halvår på stöd. 

Näringsministern har noterat ilskan. 

”Jag vet att det finns en frustration”, säger han. 

Den som söker och får ersättning för korttidspermittering beviljad från december i fjol till juni i år får betalt för hela sexmånadersperioden på ett bräde i april, då större delen av utbetalningen görs retroaktivt. 

Skatteverkets handläggningstider får beröm av Ibrahim Baylan, men Tillväxtverkets handläggningstid vill han få ned. 

”Vi har jobbat väldigt intensivt med Tillväxtverket för att korta ned tiden”, säger Ibrahim Baylan, som tidigare i år KU-anmäldes av Moderaterna på grund av att stödutbetalningarna har dröjt. 

Ett annat besked i paketet, som har förhandlats fram med januaripartierna, är att omsättningsstödet till enskilda företag omfattar även personer som har fått arbetslöshetsersättning under stödperioden eller varit föräldralediga eller sjuka under jämförelseperioden. 

Så sent som i fredags gav regeringen flera förlängda stödbesked. Med dagens tillägg summerar regeringens aviserade åtgärder i fyra extra ändringsbudgetar till 77 miljarder kronor för 2021. Kostnaden för krisbudgetarna under detta och förra året uppgår därmed till 284 miljarder kronor. 

”Aldrig tidigare har svenska skattebetalar räddat så många jobb i den privata sektorn”, säger Magdalena Andersson.  

Enligt finansdepartementet räknar man med att statens budget i år går mot ett underskott snarlikt fjolårets på cirka 190 miljarder kronor.  

 

 

 

 

 

Innehåll från Mercuri UrvalAnnons

Metoden som framgångssäkrar din karriär

Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.
Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.

Inom rekrytering ökar kraven på att metoder som används är evidensbaserade, likabehandlande och skapar riktig nytta.

Mercuri Urval arbetar med en vetenskapligt baserad metod som slår knock på branschen.

– Vår metod bidrar till att framgångssäkra kandidatens karriär, säger Marcus Tingland.

Så fungerar det – läs mer om metoden här

Ledarskap handlar till stor del om att skapa vinnande strukturer. Och framgång beror på individens och organisationens förmåga att leverera resultat.

– Om organisationens kapacitet eller ledarskap inte motsvarar ställda krav löper man större risk att misslyckas, säger Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.

Istället för konventionella chefsrekryteringsmetoder sticker Mercuri Urval ut med en vetenskapligt baserad metod, som visat sig vara framgångsrik för såväl kandidater som kunder och medarbetare.

– Vi arbetar med urval och bedömning baserat på prediktion av framtida prestation, och detta kopplat till individens erfarenhet, förmåga och motivation. Vi utgår ifrån faktabaserade framgångsfaktorer. Metoden i sig är konsekvent och repeterbar, utfallet går att mäta och tål granskning. Vi är övertygade om att detta är framtiden för hela vår bransch.

Marcus Tingland konstaterar att uppdragsgivare ställer allt högre krav på rekryteringfirmornas förmåga att bedöma framtida prestation utifrån verkliga förutsättningar – generella modeller som allmänt beskriver personlighet och beteende som är standard att använda i branschen i stort svarar inte mot denna prövning.

– Vi ser att allt fler samarbetspartners ställer krav utifrån denna insikt baserat på egna erfarenheter från otillräckliga ledartillsättningar.

”Vilar på en evidensbaserad metodik”

Marcus Tingland pekar på studier som visar på en alldeles för låg kvalitet kopplat till det långsiktiga utfallet av ledarrekrytering.

– Vi angriper denna utmaning genom att objektivt mäta utfall och resultat men det förutsätter även att vi är rigorösa och konsekventa i vårt genomförande. Vi vilar på en evidensbaserad metodik som är systematisk, strukturerad och som tål granskning. Det intressanta med detta tillvägagångsätt är att det leder till mer kompetensbaserade urval och krav på att identifiera och möta kandidater utanför traditionella nätverk.

Hjälper er metoden till att faktiskt framgångssäkra karriären?

– Så är det absolut. Det är det vi brinner för och glädjande nog kan stoltsera med att vi gör i stort sett dagligen.

Tack vare metoden blir dessutom Mercuri Urval en mer attraktiv arbetsgivare, menar Marcus Tingland:

– De bästa och mest professionella människorna i vår bransch bryr sig genuint om resultat, ledarskap och organisationsutveckling. Hos oss erbjuds alla medarbetare en miljö och arbetssätt som bidrar till ett hållbart värdeskapande där kunden och kandidaten står i fokus.

Så fungerar det – läs mer om metoden här

Mer från Mercuri Urval

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercuri Urval och ej en artikel av Dagens industri

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera