1515

Andersson spår ljusare tider: ”Återhämtningen har skett snabbare än vi räknade med”

Finansminister Magdalena Andersson (S) spår ljusare tider för svensk ekonomi och nu skruvas tillväxtprognosen upp rejält.

Samtidigt varnar hon för att den politiska krisen kan bromsa uppgången.

Foto:Carl-Olof Zimmerman/TT

Samtidigt som Magdalena Andersson fått en politisk kris att hantera så kom hon på onsdagen med en ny prognos över läget i den svenska ekonomin.

Och där är ljusglimtarna betydligt fler just nu, om man jämför med låsningarna i politiken.

Regeringen räknar med en BNP-tillväxt på 4,7 procent i år, vilket är en upprevidering med 1,5 procentenheter jämfört med den senaste prognosen, som gjordes i samband med vårbudgeten.

”Återhämtningen har skett snabbare än vi räknade med”, säger Magdalena Andersson.

Till skillnad från tidigare kriser slog coronakrisen till både hårdare och snabbare. Men uppgången har också gått fortare och kurvan liknar snarare ett V än ett utdraget U.

En förklaring är de massiva stödinsatser som satts in, både via penning- och finanspolitiken. I Sverige har regeringen gått fram med åtgärder för närmare 400 miljarder kronor.

”Jämfört med de andra kriserna var covidkrisen unik i hur kraftig nedgång det var. Men vi ser också att vi har en väldigt kraftig rekyl tillbaka”, säger Magdalena Andersson.

Sverige har, rent ekonomiskt, klarat sig bättre än många andra länder under krisen och BNP-raset har inte varit lika stort som på andra håll.

”Om vi tittar på näringslivet i stort har vi haft förhållandevis få konkurser under 2020. De som har gått i konkurs är framför allt företag utan anställda”, säger Magdalena Andersson.

De många stödinsatserna har satt stora avtryck i de offentliga finanserna, även om underskotten nu ser ut att bli mindre än vad regeringen tidigare räknat med.

Se även: Magdalena Andersson: ”Vi står för vår överenskommelse” 

Det strukturella underskottet för 2021 har nu reviderats ned till 1,5 procent, jämfört med 2,7 procent i bedömningen i våras. Nästa år bedöms de offentliga finanserna att vara i balans.

”En viktig orsak är att makrobilden ser bättre ut, att tillväxten har reviderats upp. Sedan växer skatteintäkterna snabbare än vi trott och volymerna för en del av företagsstöden bedöms bli något lägre. Så det är ett betydligt ljusare läge för de offentliga finanserna”, säger Magdalena Andersson.  

När det gäller statsskulden beräknas den hålla sig under 40 procent av BNP och regeringen räknar med att den så kallade Maastrichtskulden sjunker till 35 procent nästa år.

Om man tittar på jobben är bilden mer tudelad. Å ena sidan hade Sverige den högsta sysselsättningsgraden i hela EU förra året, samtidigt som Sverige är ett av de EU-länder med högst arbetslöshet.

Regeringen räknar med en arbetslöshet på 7,7 procent nästa år.

”Sysselsättningsgraden har fallit under krisen men bedöms nu öka ganska snabbt med den ekonomiska rekylen tillbaka”, säger Magdalena Andersson.

Den politiska kris som Sverige kastats in efter måndagens misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven har än så länge inte haft någon nämnvärd effekt på ekonomin.

De flesta bedömare räknar inte heller med att krisen kommer att ge några större avtryck.

Magdalena Andersson varnar ändå för den osäkerhet som finns just nu kring politiken.

”Vi vet historiskt att i en sådan här uppgång och återgång som vi ser nu, så är utvecklingen väldigt, väldigt skör och den kan naturligtvis störas”, säger hon.

”Just nu är det många företagare som sitter och funderar på: ska jag anställa den där extra personen? Ska jag ta in en ny servitris eller en ny kock? Ska jag göra den här nya investeringen? Om tillräckligt många av dem säger att, nej, jag väntar med beslutet till efter sommaren när det är lite klarare, ja, då kan det komma att påverka ekonomin.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?