1515
Annons

Andersson: Ser fram emot att träffa Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signalerar inga framsteg för den svenska Natoansökan, efter ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Nästa vecka träffas de och andra allierade ledare vid Natotoppmötet i Madrid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Markus Schreiber; Maria Davidsson/TT

Magdalena Andersson (S) beskriver lördagens telefonsamtal med den den turkiske presidenten som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skriver Andersson på Twitter.

Erdogan upprepade i samtalet att ”Sverige bör vidta åtgärder angående sådana grundläggande frågor som att bekämpa terrorism”, skriver det turkiska presidentkansliet på Twitter.

Den turkiske presidenten upprepade också att Sverige bör göra konkreta förändringar i sin attityd mot den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG.

Erdogan framhöll att Turkiet inte sett några konkreta åtgärder från Sverige för att bemöta Turkiets oro.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. Sverige, USA och EU klassar inte YPG som terrorister, men Turkiet likställer YPG med PKK.

Erdogan uttryckte också förväntningar på att Sverige ska tillmötesgå Turkiets begäran om att kurder ska utlämnas och att restriktionerna för vapenhandel ska upphävas. Han betonade i samtalet att Turkiet vill se ”bindande åtaganden i dessa frågor tillsammans med konkreta och tydliga åtgärder”.

TT söker statsminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har haft ett ”bra telefonsamtal” med president Erdogan om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i försvarsalliansen”, skriver han på Twitter på lördagen.

”Vi enades om att fortsätta samtalen i Bryssel och Madrid nästa vecka”, fortsätter Stoltenberg.

Mötet i Madrid börjar på tisdag, då förhoppningarna varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.

Familjegalleriet blev nav för utländska konstnärer: ”Mer ett sätt att leva än ett jobb”

UTTERSBERG. Skulpturpark, en färgsprakande utomhusutställning, en äkta totempåle, en gammal järnvägsstation och ett sädesmagasin som nu är fyllda med konst av olika slag. Galleri Astley ute på den västmanländska landsbygden lockar besökare från hela världen.

”Konst har inga gränser”, säger Anders Nyhlén, en av tre delägare.

Anders Nyhlén, ett av tre syskon som i dag äger Galleri Astley. Till höger syns konstverk av Eva Zettervall.
Anders Nyhlén, ett av tre syskon som i dag äger Galleri Astley. Till höger syns konstverk av Eva Zettervall.Foto:Ida Thunberg

Galleri Astley är en spektakulär plats som har byggts upp under många år av en konstälskande familj och som även blivit navet i en liten by dit konstnärer från olika håll på jorden i perioder kommer för att arbeta. Det var Astley Nyhlén som startade galleriet 1968 i Köping. 

”Vår far har alltid varit konstintresserad och började som intendent i Köpings konstförening i slutet av 1940-talet. Sedan började han göra utställningar i farfars bokhandel och sedan blev det en egen lokal i Köping”, säger Anders Nyhlén, ett av tre syskon som i dag äger galleriet.

”Men Köping är en typisk industriort där det är ganska dött på sommaren, så när stationshuset i Uttersberg blev ledigt köpte vår far det.”

Det var i maj 1977.

Konstverk av Eva Zettervall i Tekla av Dex-parken och en totempåle i skulpturparken.
Konstverk av Eva Zettervall i Tekla av Dex-parken och en totempåle i skulpturparken.Foto:Ida Thunberg

Under en resa till Moskva i slutet av 1960-talet hade Astley Nyhlén lärt känna den ryske konstnären Ernst Neizvestny och 1976 hade denne fått utresetillstånd från dåvarande Sovjetunionen.

”Min far frågade om han ville bli första utställare här i Uttersberg. När han kom hit trivdes han så bra att han kom tillbaka varje sommar för att arbeta. Vi gjorde i ordning en ateljé åt honom i stationshusets övre våning.”

Idag finns en permanent utställning av Ernst Neizvestny i galleriet.

Med åren köptes fler byggnader i Uttersberg av familjen. Längs den gamla banvallen har man byggt upp en skulpturpark och galleriet har även en egen ram- och screentrycksverkstad.

Galleri Astley drivs som aktiebolag och ägs av Anders Nyhlén och hans syskon Hans och Elisabeth Nyhlén.

”För oss är det mer ett sätt att leva än ett jobb. Man har lärt sig att göra det mesta själva för att hålla nere kostnaderna”, säger Anders Nyhlén.

Anders Nyhlén, ett av tre syskon som i dag äger Galleri Astley.
Anders Nyhlén, ett av tre syskon som i dag äger Galleri Astley.Foto:Ida Thunberg

Galleriet har öppet alla dagar utom julafton och juldagen, så jobb finns det alltid att göra. 

”Den grova uppdelningen är att jag sköter administrationen och hänger utställningarna, Hans är praktikern och Elisabeth sköter caféet och vår designbutik. Men på ett sådant här ställe måste alla kunna rycka in överallt”.

Att galleriet har fått ett sådan internationell bredd i sitt utbud som man har i dag beror bland annat på syskonen Nyhléns många kontakter över hela världen.

Elisabeth har bott 17 år i USA och bland annat drivit galleri i New York och Seattle. Anders har rest runt ibland annat Kina, Sydkorea, Taiwan, Indonesien, Peru, Chile och USA under många år och satt upp utställningar av svenska konstnärer.

”Det har varit i samarbete med svenska ambassader runt om i världen. På dessa många resor har jag förstås träffat många människor”, säger Anders Nyhlén.

Galleri Astley har även en egen konstförening med över 1.000 medlemmar. 

”I föreningen arrangerar vi en del evenemang, till exempel med konstnärer som håller föredrag. Vi har också gjort många konstresor runt om i Europa, och även i Kina och USA.”

Foto:Ida Thunberg

 

Anders Nyhléns särbo är konstnären Eva Zettervall och hon står bakom Tekla av Dex-parken som är en bildpark intill galleriet. Här finns Evas målningar i akryl på plåt och aluminium, och även andra objekt som hon har skapat. Parken har byggts upp successivt sedan 2015.

Eva Zettervall visar runt i parken som bjuder på en explosion av färger ackompanjerade av egna och andras ord. 

”Det är en poetisk, surrealistisk installation med målningar och objekt. Jag vill gärna ha en humoristisk touch med, även när konsten berör allvarliga ämnen.”

I Tekla av Dex-parken står kvinnorna i fokus, Eva Zettervall har inspirerats av händelser, människor och dikter genom historien.

”Den här heter 'Partisanen och gudarna' och handlar om krisen i Svenska akademien, där partisanen är Sara Danius”, säger Eva Zettervall och visar ett av parkens större konstverk.

”All konst i den här parken är skapade just hit. De har inte stått någon annanstans tidigare och är inte till salu. Däremot fortsätter den att växa med nya verk”.

Konstverk i Tekla av Dex-parken på Galleri Astley, av Eva Zettervall.
Konstverk i Tekla av Dex-parken på Galleri Astley, av Eva Zettervall.Foto:Ida Thunberg

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera