1515
Annons

Andersson: ”Ser fram emot att samarbeta med Turkiet”

Statsminister Magdalena Andersson (S) sträcker ut handen till Turkiet under pressträffen med Finlands president Sauli Niinistö.
”Sverige ser också fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato”, säger hon. 

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson höll en gemensam pressträff efter tisdagens överläggningar.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson höll en gemensam pressträff efter tisdagens överläggningar.Foto:Anders Wiklund/TT

På tisdagen mötte Finlands president Sauli Niinistö ett internationellt medieuppbåd i regeringskvarteren tillsammans med Magdalena Andersson. 

”För Sverige har Finland en särställning”, säger Magdalena Andersson.

Tidigare samma dag hade utrikesminister Ann Linde (S) undertecknat Sveriges Natoansökan och det finska parlamentet med 188 röster mot 8 röstat för ett medlemskap i försvarsalliansen.

Sverige och Finland kommer gemensamt att lämna in en ansökan om medlemskap i Nato. 

”Jag är glad att vi har valt samma väg och kan göra det tillsammans”, säger hon. 

”EU-länderna runt Östersjön knyts samman av samma och trovärdiga försvarsgarantier”, säger Magdalena Andersson vidare och pekar på att de baltiska länderna är ”överförtjusta”. 

På torsdag träffar Magdalena Andersson och Sauli Niinistö USA:s president Joe Biden. Säkerhetsgarantier kommer inte att vara ett tema för mötet, spår Sauli Niinistö. Tidtabellen och Niinistös samtal med Vladimir Putin är viktiga punkter på dagordningen. 

”Förenta staternas roll är mycket viktig. Om man har en snabb process där hjälper det hela processen och hela processens tidtabell”, säger han. 

”Turkiet kommer naturligtvis upp. Många Natoländer är angelägna om att den här processen ska gå snabbt”, säger Magdalena Andersson. 

Den känsliga ansökningsprocessen har försvårats av upprepade utspel från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att man inte kommer att stöda ansökningarna. Samtliga Natoländer måste ratificera ansökningar för att medlemskap ska beviljas.  

”Sverige ser också fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato”, säger Magdalena Andersson och pekar på att Sverige är emot alla former av terrorism.

Sauli Niinistö pekar på att Natobeslutet har en stark förankring i Finland och dess parlament. 

”Jag tycker att demokratin har vunnit”, säger han.

Norden har mer att bidra med som Natomedlemmar, enligt Niinistö. 

”Inte bara demokrati, välfärd mänskliga rättigheter, utan också säkerhet”, säger Sauli Niinistö.

Efter samtal med ryska presidenten Vladimir Putin har Sauli Niinistö bilden av att Ryssland har intagit en ”cool, lugn position”.

I frågan om Turkiets motstånd mot de två nya Natokandidaterna är Sauli Niinistö förhoppningsfull. 

”Jag är optimistisk och hoppas att man klarar ut problemen genom diskussioner”, säger Sauli Niinistö.

Reaktionen från Erdogan överraskade Sauli Niinistö efter tidigare positiva besked från samma håll. 

”Vi har frågat efter telefonsamtal till Erdogan”, säger han. 

”Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att ha en dialog med Turkiet på olika nivåer och givetvis att resa till Turkiet för att reda ut de frågetecken som kan finnas”, säger Magdalena Andersson.  


Strategerna varnar: Mer börsstök väntar – ”risk för ytterligare säljvågor”

Efter ett historiskt svagt första halvår är osäkerheten fortsatt hög på Stockholmsbörsen. Det menar tre tunga strateger som varnar för ihållande börsfrossa.

”Det har varit ett helt unikt halvår i och med att det har varit så dålig avkastning i alla de stora tillgångsslagen”, konstaterar chefsstrategen Mattias Isakson, som pekar ut sju favoritaktier att lägga i sommarportföljen. 

Strategerna Mattias Isakson, Maria Landeborn och Johan H Larsson.
Strategerna Mattias Isakson, Maria Landeborn och Johan H Larsson.Foto:Press/Jack Mikrut

Stockholmsbörsen rasade närmare 30 procent under årets sex inledande månader där mars var den enda plusmånaden med en uppgång på ynka 1,8 procent.

Den svenska marknaden hör också till de stora förlorarna i den globala börsfrossan som orsakats av en skyhög inflation, stigande långräntor och hökaktiga centralbanker.

Amerikanska storbolagsindexet S&P 500 tappade 20,6 procent under årets sex första månader vilket också var det sämsta första halvåret sedan 1970.

”Det har varit ett helt unikt halvår i och med att det har varit så dålig avkastning i alla de stora tillgångsslagen. Det har inte funnits någonstans att gömma sig vilket gjort det så himla svårt”, säger Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson som syftar på att både aktiemarknaden och obligationsmarknaden fallit samtidigt.

Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn beskriver årets blytunga börsfall som ”rätt svart”.

”Har man haft en väldiversifierad portfölj med aktier och räntebärande så har allt tappat i värde. Det du fått positiv avkastning på är dollar, olja och energibolagen”, säger hon.

Nu varnar experterna för en fortsatt stökig börssommar och ett volatilt andra halvår.

”Jag tror att det kommer att vara ett tufft börsklimat, inte nödvändigtvis att det ska ned jättemycket till. Det kommer att bero på hur konjunkturen ser ut och om prognoserna fortsätter justeras ned”, säger Maria Landeborn på Danske Bank vars huvudtes är att den amerikanska ekonomin kommer att gå in i en mild recession det närmaste året.

”Vi har en neutral syn på aktier och har haft det sedan slutet på fjolåret. Vi står inte beredda att lyfta aktier till övervikt ännu”, säger hon.

Nordea sänker nu också aktievikten till neutral inför det andra halvåret.

”Vi har länge pratat om begreppet Tina (att det inte finns något alternativ till aktier, Di:s anm.) men nu finns det alternativ till aktiemarknaden för den som söker avkastning”, säger storbankens chefsstrateg Johan H Larsson.

”I och med att räntehöjningarna nu börjar bita, i form av att tillväxten bromsar in och att vinstutsikterna på aktiesidan försämras, blir obligationsmarknaden mer attraktiv”, säger han.

Johan H Larsson är samtidigt noga med att påpeka att han inte är negativ till börsen i stort, men att utsikterna har försämrats och att osäkerheten är stor.

För att Nordea ska vikta upp aktier igen vill han se att nyhetsflödet blir positivt igen, att inflationen har passerat toppen och att centralbankerna minskar på åtstramningarna.

Chefsstrategen vill också se någon form av kapitulation i marknaden med kraftigt fallande kurser, vilket brukar känneteckna slutfasen i en större nedgång.

”Vi tror inte på en kollaps men jag är helt övertygad om att volatiliteten kommer att hålla i sig och det finns en risk för ytterligare säljvågor. Institutionella förvaltare sitter och väntar på köptillfället och när alla andra får panik ska man köpa”, säger Johan H Larsson.

För att Maria Landeborn ska trycka på köpknappen vill hon främst se att inflationen vänder ned men också en stabilisering i tillväxtutsikterna.

”Inför det andra halvåret kan det vara bra att se över risken i portföljen. Är man långsiktig och riskvillig tycker jag att man kan börja gå in och köpa in sig gradvis”, säger hon.

”Behöver man pengarna i närtid ska de inte finnas på börsen. Det är så klart surt att sälja om man tappat 30 procent men man får bita i det sura äpplet. Riskerna är höga och osäkerheten också, det finns anledning att vara försiktig.”

Både Danske Bank och Nordea är underviktade i sällanköpsvaror och sektorer som är konsumtionskänsliga, men överviktade i mer defensiva sektorer som hälsovård.

Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson ser ett skifte i marknaden. Investerarna fokuserade i början av året på inflationen och de stigande räntor men nu är huvudfrågan om ekonomin går in i en mild recession eller en större lågkonjunktur.

Och är man inte redo för fortsatt stökig börs ska man inte investera i aktier i höst, menar Mattias Isakson.

Han tycker också att man ska hålla sig till stabila bolag med bra affärsmodeller och lyfter fram industrikoncernen ABB och mätteknikbolaget Hexagon som två bra aktier för den långsiktige investeraren.

Den som vill skydda portföljen i höst ska äga läkemedelsbolaget Astra Zeneca och teleoperatören Telia, menar Mattias Isakson. Det är också två aktier som gått emot strömmen i år och stigit 11 respektive 22 procent sedan årsskiftet.

Ytterligare två aktier som nu kommit ned på ”attraktiva nivåer” är storbankerna Handelsbanken och Nordea, anser chefsstrategen.

”Avslutningsvis tycker jag att man ska köpa Investor. Det är ett bolag som man ska köpa i alla dippar och en utmärkt aktie över tid”, säger Mattias Isakson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?