1515

Andersson: ”Risken finns att botten ännu inte är nådd”

En nattsvart arbetsmarknad är finansminister Magdalena Anderssons stora huvudvärk och hon utlovar ”ett tydligt fokus” på frågan. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

På morgonen kom nya siffror från SCB som visade att BNP föll med 8,6 procent under det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal och med 8,2 procent jämfört med för ett år sedan. Raset är det enskilt största på åtminstone fyrtio år. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterar att det är ett mindre ras än finansdepartementets senaste bedömning och att det ligger högre än i många andra europeiska länder, som har sett ras på 18,5 procent i Spanien, 10 procent i Tyskland och 12,1 procent i Euroområdet som helhet, jämfört med föregående kvartal. 

”Det är inte så att regeringen har tagit några ekonomiska hänsyn när vi har lagt fast coronastrategin, utan vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, säger hon. 

Även om det finns positiva tecken, så är situationen på arbetsmarknaden ett stort problem. 

”Risken finns att botten ännu inte är nådd där”, säger hon. 

”Det här är något, som kommer att behöva ha tydligt fokus på framöver”, fortsätter hon. 

Sysselsättningsgraden är jämförelsevis hög men även den faller nu, konstaterar hon. 

”Det här fallet hade blivit väldig mycket större om man inte hade haft möjlighen till korttidspermittering”, säger Magdalena Andersson. 

Som Di skrev på tisdagen har regeringens prognos över kostnaden för korttidspermitteringar slagit rejält fel. Den senaste prognosen från Tillväxtverket på drygt 43 miljarder att jämföra med regeringens bedömning före sommaren på 95 miljarder.

”Det här är komplicerat att räkna på. Dels handlar det om att det här är helt nya stöd. Därutöver har det varit svårt att bedöma hur pandemin ska påverka makroekonomin”, säger hon vidare. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?