1515
Annons

Andersson: Regeringens aktiva politik håller uppe arbetslösheten

Finansminister Magdalena Andersson gjorde allt för att sätta sin bild av utvecklingen på arbetsmarknaden i skuggan av de höga arbetslöshetstalen. 

”Vi har fört en väldigt aktiv politik för att få ut människor på arbetsmarknaden”, säger hon. 

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto:Jessica Gow/TT

Regeringen presenterade på torsdagen sin budget och det var tydligt att reformerna för fler jobb och en längre arbetslöshet var huvudnumret. 

Sedan länge är regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet skrotat, och i dag ligger arbetslösheten över EU-snittet. Regeringen hade tidigare även ett delmål om 6 procents arbetslöshet. 

Arbetslösheten landar på 8,7 procent i år för att sedan sjunka tillbaka till 7,9 procent, men då är inte den kommande valbudgeten med i kalkylen. 

Är 6 procent inom räckhåll före valet?
”Det återstår att se, men det som har överraskat är att arbetskraftsutbudet har ökat så enormt”, säger finansminister Magdalena Andersson. 

Orsaken är en aktiv arbetsmarknadspolitik och det har skett med både piskor och morötter, enligt Magdalena Andersson. 

”Däremot har inte arbetslösheten sjunkit tillbaka på det sätt som man skulle förvänta sig. Det beror på att vi har fört en väldigt aktiv politik för att få ut människor på arbetsmarknaden”, säger hon. 

”Det har varit en aktiv politik där vi har avskaffat vårdnadsbidraget, minskat möjligheterna till föräldraförsäkring för nyanlända, infört en språkplikt och en utbildningsplikt”, säger hon vidare. 

Hur stor budget man laddar för i höst beror på hur ekonomin mår då, men hon antyder att regeringen kommer att sikta högt i den sista budgeten före valet.  

”Vi har tydliga rekommendationer från Valutafonden och OECD att inte strama åt finanspolitiken för snabbt.”

Moderaterna driver bland annat en åtstramning av bidrag och återställd a-kassa. 

”Man kan stilla påminna Elisabeth Svantesson om att just nu - under den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget - är det fler som jobbar än när hon var arbetsmarknadsminister under tämligen goda tider 2014. Så hon har lite att förklara”, säger Magdalena Andersson. 

Det primära för att öka chanserna till jobb är utbildning och språkkunskaper, enligt Magdalena Andersson, som anser att utvecklingen går åt rätt håll. 

”Etableringstiden har halverats sedan Stefan Löfven tog över”, säger Magdalena Andersson. 

 

Elpriset slår rekord igen – trots ”inlåst” kraft i norr

Efter några dagars nedgång inleddes veckan med det högsta elspotpriset för en augustimånad hittills i södra Sverige. Prisutvecklingen väntas bli fortsatt svängig samtidigt som flerfaldigade elterminspriser innebär risk för en rekorddyr vinter för många svenska elanvändare.

Foto:Tommy Andersson; TT

”Det är den högsta dygnsnoteringen i en augustimånad hittills. Tidigare rekordet är från ifjol”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia till Di. 

Efter några dagar med ovanligt låga elpriser i hela landet, inleddes veckan med ett nytt elprisrally. Elspotpriserna på elbörsen Nord Pool, som styr elpriserna för kunder med rörligt elavtal, är under tisdagsdygnet som dyrast med i genomsnitt 3,12 kronor per kilowattimme i SE4, det vill säga prisområdet som omfattar sydligaste Sverige. Det uppges alltså vara ett nytt prisrekekord för augusti, som är en sommarmånad med låg elförbrukning. Och tisdagens elspotpris var en ökning med över 800 procent från i söndags då elen endast kostade 33,3 öre/kWh. Observera att elbörspriserna är exklusive de skatter och elnätsavgifter som elkunderna också måste betala. 

Även i flera andra av de fyra svenska prisområdena var elspotpriserna riktigt höga under både måndagen och tisdagen. I SE3, med bland annat Stockholm och Göteborg, är elspotpriset drygt 2,60 kronor/kWh under tisdagsdygnet. 

Därmed fortsätter dramatiken på elmarknaden. Som Di rapporterat var juli den dyraste julimånaden någonsin i södra Sverige. I förra veckan föll elspotpriserna plötsligt brant efter bland annat kraftigt ökad vindkraftsproduktion. Den nya elpristoppen sammanfaller med en kraftig nedgång för vindkraften.

 ”Veckan har inletts i det närmaste vindstilla. I Europa råder ett starkt högtryck som inom kort når även oss. Mer vind förväntas onsdag – torsdag vilket ger lägre priser än måndag – tisdag”, säger Johan Sigvardsson. 

Elpriserna för onsdagsdygnet backar i samtliga elprisområden. Men nivån är fortsatt rejält hög i främst södra halvan av landet. Och åter är elen som dyrast i SE4, med bland annat Skåne, där snittpriset landade på 2,68 kronor/kWh.

Elpriserna har under en längre tid oftast varit betydligt lägre i norra halvan av Sverige än i söder. Det beror enligt experter på de stora överskotten av billig vatten- och vindkraft i kombination med begränsningar i överföringskapaciteten i det statliga stamnätet. Och temporärt har statliga Svenska kraftnät begränsat elöverföringen ytterligare och ännu längre norrut. 

”Det är underhåll på ledningar mellan SE1 och SE2 vilket gör att överföringskapaciteten fram till 21 augusti är drygt 30 procent. Det skapar än mer inlåst kraft längst i norr och med starka vattenflöden där producenterna tvingas köra för fullt och till och med släppa vatten blir priserna låga i SE1”, säger Johan Sigvardsson.

Som Di rapporterat varnar flera experter för nya elprisrekord i höst och vinter, och att villaägare i södra Sverige riskerar att behöva betala uppemot 50.000 kronor eller mer för elen bara det kommande vinterhalvåret. 

Vad är din bedömning – vad tror du om elpriserna i höst och vinter?
”Det är ett högt scenario men inte alls omöjligt. För perioden oktober-mars är terminspriset just nu tre gånger så högt som utfallet i fjol i elområde 4 och nästan samma förhållande i elområde 3”, säger Johan Sigvardsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera