1515
Annons

Andersson pratar Ukraina med Finland och Nato

Statsminister Magdalena Andersson för samtal med Finland och Nato om det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

Samtidigt har utrikesminister Ann Linde landat i Washington för att diskutera Rysslands agerande.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Anders Wiklund/TT

Andersson (S) för under torsdagen samtal med Finlands president Sauli Niinistö, och på fredag med försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, enligt ett uttalande som skickats till TT.

Ämnet är den spända situationen mellan Ryssland och Ukraina, sedan Ryssland samlat tiotusentals – enligt vissa bedömare omkring 100.000 – soldater vid gränsen.

”Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta med”, säger Andersson i uttalandet.

”Mot bakgrund av utvecklingen i och omkring Ukraina och försämringen av det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har jag precis talat med Finlands president Niinistö och kommer att föra samtal med Natos generalsekreterare Stoltenberg. Regeringen för också dialog med den amerikanska administrationen.”

”Internationell rätt måste respekteras och efterföljas. Detta inkluderar varje stats rätt att självständigt göra egna säkerhetspolitiska vägval”, fortsätter uttalandet.

Under torsdagen landade utrikesminister Ann Linde (S) i Washington för att med USA diskutera Rysslands agerande i och omkring Ukraina.

Under tre dagar ska Linde ha en rad möten i den amerikanska huvudstaden. Överst på agendan står samtal med vice utrikesminister Wendy Sherman och president Joe Bidens biträdande nationelle säkerhetsrådgivare Jonathan Finer.

”Det viktigaste med den här resan är samtalen inför alla de dialoger som ska vara nästa vecka”, sade Ann Linde till TT strax efter ankomsten till Washington.

Från och med måndag ska representanter från Ryssland i tre olika möten träffa representanter från USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Först träffas representanter för USA och Ryssland i schweiziska Genève den 10 januari. Det är ännu oklart vilka som representerar länderna.

Sedan hålls möten mellan Ryssland och Nato den 12 januari, följt av Ryssland och OSSE den 13 januari. De mötena är vikta helt åt spänningarna kring Ukraina.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig tidsangivelse för statsministerns samtal med Natos generalsekreterare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?