Annons

Andersson om krisdraget: ”Vi spränger 100-miljardersvallen”

Kommuner och regioner får 22 miljarder i vårändringsbudgeten för 2020, varav 15 nya miljarder för att täcka upp för stora skattebortfall under den historiska krisen. ”Vi spränger nu 100-miljardersvallen i direkta utgifter med anledning av krisen”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Foto:TT

Kommuner och regioner var hårt pressade redan före pandemin, med besparingspaket i både skolan och i vården. Bara i region Stockholm varslades 800 sjukvårdsanställda i höstas och många av dem har inte fått några nya besked. 

Enligt en grov uppskattning från SKR motsvarar 2020 års BNP-ras på 4 procent i den senaste bedömningen från finansdepartementet 15 till 20 miljarder i förlorade skatteintäkter i sektorn.

Men nu kommer ett stort plåster på såren i form av ett tillskott på ytterligare 15 miljarder kronor i en extra ändringsbudget, vilket blir det femte krispaketet på mindre än en månad. 

”Vi spränger nu hundramiljardersvallen i direkta utgifter med anledning av krisen”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Tillsammans med de besked som regeringen tidigare gett och det tillskott som oppositionen drev igenom i höstas summerar årets tillskott till 22,5 miljarder kronor. 

30 procent av pengarna går till regionerna. 

”Vi gör detta för att det behövs. Det är kommuner och regioner som är den främsta försvarslinjen”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström om de extra pengarna. 

Vad pengarna ska användas till avgör kommunerna och regionerna själva, påpekar Magdalena Andersson. 

”För en del kan det handla om att stötta äldreomsorgen och skolorna. För en det kompenserar pengarna för fallande skatteintäkter, en del kan stötta handlare med sänka hyra och för andra kan det handla om att stötta lokala flygplatser”, säger Magdalena Andersson. 

Kommunsektorn blir även utlovad ytterligare 12,5 extra miljarder för 2021. 

”Kommuner och regioner ska tydligt veta att lärare, läkare och sjuksköterskor kan ha kvar sitt jobb trots att skatten sjunker. Det är viktigt för att välfärdens kärna ska fungera nu och i framtiden”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

Dessutom kompenseras sektorn i år för extra kostnader för vård och omsorg kopplade till utbrottet av covid-19. Kostnaderna uppskattandes tidigare till 1 miljard för bland annat skyddsutrustning och intensivvårdsplatser, nu höjer regeringen ribban till 3 miljarder - men osäkerheten är stor. 

Hittills har Socialstyrelsen inom ramen för sitt uppdrag fått fatt på 1,5 miljoner andningsskydd, 200 ventilatorer och en halv miljon visir, enligt en färsk sammanställning. Utrustning som alltså kan köpas för de nya pengarna. Att behoven är stora visar inte minst uppgifter till Ekot om att ett stort antal äldreboenden har nåtts av smittan. 

”Det gör att den här utrustningen snabbt kan komma ut och göra stor nytta i vård och omsorg”, säger Per Bolund, Miljöpartiet.  

Samtidigt tar regeringen bort redovisningskraven för kömiljarden. Man ser också över riktade statsbidrag till kommuner och regioner. Potentiellt handlar det om mycket pengar som skulle kunna användas friare om reglerna ändras: 12,5 miljarder i vårdsektorn och uppemot 10 miljarder till skolan - men beskeden är vaga. 

”Vi sitter och tittar över för att göra det så enkelt som möjligt. Vad som är uppenbart är att kömiljardernas utformning inte är lämplig i det här läget”, säger Magdalena Andersson. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?