ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Andersson: Öka resurserna till välfärden

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill öka resurserna till välfärden, men går inte SSU:s och LO:s utspel om en satsning på 70 miljarder till mötes.

"Vi kommer att göra egna bedömningar av vad vi menar är rimligt", säger hon till TT.

När Magdalena Andersson höll ett så kallat inspirationstal på socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress i Stockholm på lördagen handlade det bland annat om att "öka jämlikheten" i Sverige. Flera konkreta förslag med det syftet kommer i höstens budget, enligt Andersson.

"Till exempel har vi redan sagt att vi vill sänka skatten för pensionärer. Vilka ytterligare förslag som kommer sitter vi och jobbar med precis nu, så det får vi återkomma till", säger hon till TT.

SSU och LO gjorde på fredagen ett gemensamt utspel, bland annat om att de vill ha en välfärdssatsning på 70 miljarder kronor fram till 2022. Sedan tidigare är det känt att regeringen vill lägga ytterligare 5 miljarder på välfärden i höstbudgeten. Om 70 miljarder är en rimlig siffra på sikt för Andersson tar hon inte ställning till.

"Vi kommer att göra egna bedömningar av vad vi menar är rimligt. Vi socialdemokrater har sagt att vi vill öka resurserna till välfärden med 20 miljarder under de kommande åren, minst. Jag vill gärna göra mer, men det handlar om hur ekonomin utvecklas".

En välfärdsgaranti är också något som SSU och LO efterlyser, för att kommuner och landsting inte ska behöva välja mellan nedskärningar och höjd kommunalskatt. Andersson säger sig vara bekymrad över läget och ser det kommunala utjämningssystemet som en av vägarna.

"Vi behöver tillföra mer pengar in i det här systemet. Vi ser att vi under de kommande åren har ökade resurser. Överskotten växer i prognoserna och dem vill vi använda för att säkerställa de här verksamheterna", säger hon.

Tyck till