1515

Andersson: Mycket S-politik i budgeten

Det nya mittensamarbetet i svensk politik mellan S, C, L och MP har nu presenterat sin första budget. 

Mest satsas på klimatet, och enligt finansminister Magdalena Andersson lägger budgeten grunden för en avsevärt höjd ambitionsnivå för att ställa om Sverige. 

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:JONAS ENG

Vårbudgeten bygger på den överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet som presenterades i januari, som la grunden för regeringen Löfvens fortsatta maktinnehav. 

Onsdagens budget är därför historisk i flera avseenden, eftersom det är en helt ny konstellation som nu samarbetar om den ekonomiska politiken. 

”Det finns både en styrka och en stabilitet att ta itu med de problem Sverige står inför”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har fått hård intern kritik, inte minst från LO, för de stora eftergifterna till C och L. Men S har satt tydliga avtryck på den första budgeten, menar Magdalena Andersson. 

”Självklart är det här samarbetet en kompromiss mellan fyra olika partier. Samtidigt ser jag mycket i den här budgeten som jag varit ute och pratar om i valrörelsen” säger hon och pekar på satsningarna på lärarassistenter, byggsubventioner och hedersrelaterat våld. 

”Det är några förslag med väldigt tydlig socialdemokratisk prägel”, säger hon.

Budgeten innehåller reformer för totalt 4,5 miljarder kronor. Nästan hälften – 2 miljarder – går till olika satsningar på klimat- och miljöområdet.

”Det är tydligt att utsläppen inte sjunker i den takt som de behöver för att vi ska nå våra klimatåtaganden”, säger Magdalena Andersson.

Den enskilt största reformen är förstärkningen av klimatklivet på 750 miljoner kronor, som ska ge fler laddstolpar och ökad biogasproduktion.

”Det är något som ger jobb och investeringar runt om i hela landet”, säger Magdalena Andersson.

Regeringens exportstrategi, som sjösattes under den förra mandatperioden, förstärks också med 65 miljoner och även det så kallade industriklivet förstärks med 100 miljoner. Här pågår bland annat ett projekt där man försöker tillverka stål utan kol. 

”Industrins omställning är en av de stora utmaningar vi står inför när utsläppen ska ned”, säger Magdalena Andersson.

De största satsningarna, vid sidan om miljöreformerna hittar man på skolans område i form av ökade medel till lärarassistenter, som är tänkta att avlasta lärarna i deras arbete. 475 Mkr kostar den satsningen, som Liberalerna och Socialdemokraterna säger sig ha drivit i förhandlingarna. 

Investeringsstödet till hyresrätter höjs också kraftigt för 2021 och 2022, med totalt 4,5 miljarder kronor. Enligt Magdalena Andersson har stödet gått till 20.000 hyresrätter och hyrorna har kunnat pressas. Hon pekar på ett exempel från Örebro där hyrorna i ett projekt har kunnat sänkas från 11.000 till 7.500 kronor. 

”Hyrorna har kunnat pressas på grund av det här”, säger hon.

En av Centerpartiets hjärtefrågor är sänkta arbetsgivaravgifter och det kommer i två tappningar i vårändringsbudgeten, nämligen i form av sänkta avgifter för unga under 18 år och nedsatta arbetsgivaravgifter för den först anställde. Totalt kostar de båda reformerna 500 Mkr. 

Också Arbetsförmedlingen får tillskott efter höstens stora nedskärningar i form av 340 Mkr till att rusta arbetssökande.

I välfärden gör regeringen med samarbetspartierna en satsning på LSS på totalt 150 Mkr men också tillskott till jämställdhetsmyndigheten, som M och KD ville lägga ned, och mot hedersrelaterat våld. 

Reformerna i budgeten finansieras krona för krona och som Di kunde avslöja redan i söndags lägger regeringen fram skattehöjningar på 1,3 miljarder.

Det handlar om höjda kemikalieskatter, höjda skatter på fossila bränslen vid värmeproduktion och höjda skatter på diesel inom gruvnäringen.

Dessutom väljer man att behålla flygskatten, vilket ger ett tillskott på 785 miljoner till statskassan.

Dessutom genomförs en rad besparingar. En sådan som väckt hård kritik är de 310 miljoner kronor i öronmärkta medel till äldreomsorgen som nu försvinner. Men det handlar inte om nedskärningar utan kommunerna blir väl kompenserade, enligt Magdalena Andersson. 

”Däremot fördelas 800 Mkr ytterligare till äldreomsorgen i den här produkten”, säger hon.

Det görs även besparingar på biståndsområdet, där ändrade avräkningar ger ett tillskott på 700 miljoner till statskassan.

Att svensk ekonomi nu kyls av får också stor påverkan för möjligheten att genomföra reformer under kommande år. 

”Vi går mot något lägre tillväxt efter några år av högt resursutnyttjande”, säger Magdalena Andersson.

Framför allt kommer det bli svårt att genomföra sådant som partierna inte redan enats om i januariavtalet. 

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?