1515

Andersson lovar ”vitamininjektion” – vill inte göra om missen från finanskrisen

Finansminister Magdalena Andersson (S) utlovar en 74 miljarder stor ”vitamininjektion” i den kommande budgeten som tillsammans med konsumtionsglada hushåll ger en stark tillväxt i ekonomin. Men risken för regeringskris eller inte vill hon inte sia om. 

”Det är ett komplicerat parlamentariskt läge”, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Carl-Olof Zimmerman/TT

Finansminister Magdalena Andersson ger vid sin pressträff i Harpsund besked om reformer på 74 miljarder kronor i den kommande budgeten. 

”Efter två doser av vaccin tänker jag mig att det här blir en vitamininjektion i ekonomin”, säger hon. 

Konjunkturinstitutet vill se ett reformutrymme på 40 miljarder kronor, men regeringen lägger sig som sagt nästan på det dubbla. Orsaken är att man inte bör bromsa för tidigt, enligt finansministern, vilket hon menar skedde under finanskrisen. 

”Det misstaget vill jag inte göra om”, säger hon. 

Samtidigt går stora delar av ekonomin som tåget. BNP väntas växa med 4,4 procent i år följt av 3,5 procent nästa år och återhämtningsfas är ordet för dagen när finansministern ska beskriva läget. 

”Sveriges ekonomi är tillbaka på den nivå vi hade före krisen”, säger Magdalena Andersson. 

Finansministern spår ett urstarkt lyft av hushållens konsumtion med sex tiondelar jämfört med juniprognosen till 4,9 procent nästa år. Och hon tar det inte för uteslutet att shoppingsuget blir ännu starkare: Ekonomiskt starka hushåll med en uppdämd lust att spendera listas som en av de så kallade ”riskerna på uppsidan” i prognosen. 

”Man kommer ut i en glad konsumtionsyra. Det kan stärka den ekonomiska tillväxten mer”, säger Magdalena Andersson. 

Trots det är synen på arbetslösheten i det närmaste oförändrad - 8,8 procent i år och 7,7 procent nästa år. Statsskulden som andel av BNP forsätter att sjunka, enligt prognosen, och det negativa strukturella underskottet toppar på minus 1,2 procent i år för att sedan vända tillbaka mot nollan. 

I vågskålen med så kallade ”nedåtrisker” ligger deltavirusets framfart, extrema väderhändelser, flaskhalsar exempelvis i form av halvledarbrist, påpekar hon. 

Hur stor risk ser du för en regeringskris i höst eller politisk turbulens?
”Det är ett komplicerat parlamentariskt läge i Sverige och det har det varit efter valet. Det har inte förändrats efter sommarens regeringskris. Jag ska inte lägga något bet på det ena eller andra”, säger hon till Di. 

Anser du att det är lämpligt att nästa statsminister backar från kravet att avgå om budgeten faller?
”Hur en ny statsminister eller statsministerkandidat från S väljer att agera när det gäller budgeten måste den personen svara på när den personen är utsedd”, säger hon. 

Just nu pågår ett intensivt arbete med budgeten. För att regeringens budget ska passera riksdagen krävs stöd av både Centern och Vänsterpartiet i riksdagen. Arbetet kompliceras av att Centerpartiet inte längre har ett budgetsamarbete med regeringen och inte heller tolererar att regeringen förhandlar med Vänsterpartiet. 

”Vi arbetar nu utifrån de förutsättningar Centerpartiet har skapat det innebär att Centerpartiet har ett ansvar att den här processen ska fungera”, säger Magdalena Andersson. 

Samtidigt har Vänsterpartiet tillsammans med reformer på 25 miljarder offentliggjort krav på att om man sänker skatter så måste man höja andra skatter lika mycket. 

”Det är ingen tvekan om att det står i kontrast mot Centerpartiets önskan om att sänka skatten”, säger Magdalena Andersson. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?