1515
Annons

Andersson lovar nya miljarder för att ta Sverige ur krisen – vill höja kapitalskatter

Förmodligen något krispaket till, men sedan kommer det att handla om att kickstarta ekonomin efter coronakrisen.

Framför allt väntar ännu mer pengar till kommunerna, säger finansminister Magdalena Andersson i en TT-intervju.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jessica Gow/TT

Hittills har hon och regeringen spenderat över 250 miljarder kronor i vårens och försommarens akuta krisfas. Statsskulden har dragit i väg ordentligt, från 35 till 45 procent av BNP.

Men att dra i bromsen nu är inte aktuellt på långa vägar.

”Det finns goda förutsättningar för ytterligare stimulanser för att återstarta ekonomin, absolut för 2021 men kanske också för 2022”, säger Magdalena Andersson (S).

Det kommer driva upp statsskulden ytterligare – men Sverige har råd, är hennes budskap. Hur hög kan skulden bli?

”Det går inte att sätta ett absolut tak. Det beror på hur ekonomin utvecklas. Men man ska heller inte strama åt för tidigt i en uppgång.”

Välfärden kommer att få mer pengar, skolor och äldrevården ska inte behöva säga upp folk, det hämmar bara återstarten, enligt Andersson.

”Sedan kan man tidigarelägga investeringar, inte minst gröna investeringar, säger hon och pekar bland annat på vägar och järnvägar, renoveringar av skolor med mera för att få fart på hjulen igen.”

Annat på finansministerns agenda är att se över arbetsvillkoren inom äldrevården, arbetsmarknadsutbildningar och åtgärder för att se till att inte ungdomsarbetslösheten drar iväg. Och sista ordet är inte sagt om de i krisen tillfälligt högre nivåerna i a-kassan, något de borgerliga oppositionspartierna pekat på, att höjningen är just tillfällig.

”Det kommer så klart att bli en diskussion om det”, säger Andersson.

De enorma effekterna på ekonomin ger förmodligen ett visst eko på klyftorna i samhället, även om det är oklart vilka effekterna blir.

”Kapitalinkomsterna kommer att minska, men det drabbar ingen fattig.”

I andra änden finns alla som åker ut i arbetslöshet.

”Och de som blir av med jobbet först är de som har en svagare ställning på arbetsmarknaden”, säger Magdalena Andersson.

LO har bland annat krävt att de rika ska vara med och betala med höjda kapitalskatter när staten behöver fylla på igen. Men där passar finansministern än så länge.

Efter 1990-talskrisen infördes en så kallad värnskatt, en högre skattesats på högre löneinkomster, som togs bort i vintras. Aktuellt igen?

”Där är vi inte än, men det är klart, vi kommer att så småningom komma till ett läge där vi behöver komma tillbaka till överskott i statsfinanserna. Men vi är långt därifrån”, säger Andersson.

”Nu handlar det om att stimulera ekonomin så att hjulen sätter fart igen innan det är dags att öka skatteintäkterna”, fortsätter hon.

Om högre kapitalskatter?

”Ja, jag tycker vi ska höja kapitalskatterna som är oerhört låga i internationell jämförelse”, säger Andersson och återkommer till sin gamla käpphäst, 3:12-reglerna som innebär en relativt gynnsam beskattning för ägare av mindre bolag.

Alla de gigantiska belopp som världens stater nu pumpar ut i systemet håller till stor del aktiebörser och bostadspriser under armarna. På TT:s fråga om pengarna kommer vanligt folk till dels svarar finansministern:

”Fråga vem som helst som är korttidspermitterad, som annars hade blivit arbetslös om pengarna kommer dem till dels”, säger hon och nämner fler exempel där krisstödet räddat jobb.

Men gladast verkar nästan spekulanterna på aktiebörserna vara, de verkar närmast tro att krisen är över. Nästan hela raset är återhämtat trots att världsekonomin står i lågor.

TT: Har du några tankar kring det?
”Ja, det har jag”, säger Magdalena Andersson, men mer än så får vi inte veta om finansministerns syn på de synnerligen optimistiska börshajarna.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?