1515

Andersson lovar nya miljarder för att ta Sverige ur krisen – vill höja kapitalskatter

Förmodligen något krispaket till, men sedan kommer det att handla om att kickstarta ekonomin efter coronakrisen.

Framför allt väntar ännu mer pengar till kommunerna, säger finansminister Magdalena Andersson i en TT-intervju.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jessica Gow/TT

Hittills har hon och regeringen spenderat över 250 miljarder kronor i vårens och försommarens akuta krisfas. Statsskulden har dragit i väg ordentligt, från 35 till 45 procent av BNP.

Men att dra i bromsen nu är inte aktuellt på långa vägar.

”Det finns goda förutsättningar för ytterligare stimulanser för att återstarta ekonomin, absolut för 2021 men kanske också för 2022”, säger Magdalena Andersson (S).

Det kommer driva upp statsskulden ytterligare – men Sverige har råd, är hennes budskap. Hur hög kan skulden bli?

”Det går inte att sätta ett absolut tak. Det beror på hur ekonomin utvecklas. Men man ska heller inte strama åt för tidigt i en uppgång.”

Välfärden kommer att få mer pengar, skolor och äldrevården ska inte behöva säga upp folk, det hämmar bara återstarten, enligt Andersson.

”Sedan kan man tidigarelägga investeringar, inte minst gröna investeringar, säger hon och pekar bland annat på vägar och järnvägar, renoveringar av skolor med mera för att få fart på hjulen igen.”

Annat på finansministerns agenda är att se över arbetsvillkoren inom äldrevården, arbetsmarknadsutbildningar och åtgärder för att se till att inte ungdomsarbetslösheten drar iväg. Och sista ordet är inte sagt om de i krisen tillfälligt högre nivåerna i a-kassan, något de borgerliga oppositionspartierna pekat på, att höjningen är just tillfällig.

”Det kommer så klart att bli en diskussion om det”, säger Andersson.

De enorma effekterna på ekonomin ger förmodligen ett visst eko på klyftorna i samhället, även om det är oklart vilka effekterna blir.

”Kapitalinkomsterna kommer att minska, men det drabbar ingen fattig.”

I andra änden finns alla som åker ut i arbetslöshet.

”Och de som blir av med jobbet först är de som har en svagare ställning på arbetsmarknaden”, säger Magdalena Andersson.

LO har bland annat krävt att de rika ska vara med och betala med höjda kapitalskatter när staten behöver fylla på igen. Men där passar finansministern än så länge.

Efter 1990-talskrisen infördes en så kallad värnskatt, en högre skattesats på högre löneinkomster, som togs bort i vintras. Aktuellt igen?

”Där är vi inte än, men det är klart, vi kommer att så småningom komma till ett läge där vi behöver komma tillbaka till överskott i statsfinanserna. Men vi är långt därifrån”, säger Andersson.

”Nu handlar det om att stimulera ekonomin så att hjulen sätter fart igen innan det är dags att öka skatteintäkterna”, fortsätter hon.

Om högre kapitalskatter?

”Ja, jag tycker vi ska höja kapitalskatterna som är oerhört låga i internationell jämförelse”, säger Andersson och återkommer till sin gamla käpphäst, 3:12-reglerna som innebär en relativt gynnsam beskattning för ägare av mindre bolag.

Alla de gigantiska belopp som världens stater nu pumpar ut i systemet håller till stor del aktiebörser och bostadspriser under armarna. På TT:s fråga om pengarna kommer vanligt folk till dels svarar finansministern:

”Fråga vem som helst som är korttidspermitterad, som annars hade blivit arbetslös om pengarna kommer dem till dels”, säger hon och nämner fler exempel där krisstödet räddat jobb.

Men gladast verkar nästan spekulanterna på aktiebörserna vara, de verkar närmast tro att krisen är över. Nästan hela raset är återhämtat trots att världsekonomin står i lågor.

TT: Har du några tankar kring det?
”Ja, det har jag”, säger Magdalena Andersson, men mer än så får vi inte veta om finansministerns syn på de synnerligen optimistiska börshajarna.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?