Annons

Andersson: Krisen är djupare än väntat – fler åtgärder kommer

Det ekonomiska läget är värre än vad regeringen befarat i tidigare beräkningar. Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftar att fler åtgärder från regeringen därför krävs och att både direkt stöd för omsättningsbortfall och att staten går in i krisande bolag finns med bland korten.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jessica Gow/TT

Enligt finansdepartementet ser den ekonomiska krisen på grund av coronapandemin, dessvärre, djupare ut än regeringens tidigare prognoser.

Under aprils löningsdag, en tuff dag för många bolag i kris, presenterade finansministern en ny dyster prognos för svensk ekonomi.

Svensk BNP kan sjunka med så mycket som 10 procent under 2020 och arbetslösheten kan nå 13,5 procent, enligt regeringens värstascenario.

Enligt finansministern befinner sig Sverige inte riktigt där. Just nu ligger man snarare någonstans runt 11 procent i arbetslöshet, även om Magdalena Andersson inte ville precisera en exakt nivå.

Även återhämtningen av ekonomin ser ut att ta längre tid än väntat och därmed kommer det dröja innan svensk ekonomi repar sig efter coronakrisen.

I och med det dystra ekonomiska läget, berättar finansministern att fler ekonomiska åtgärder kommer att presenteras.

”Behovet av ytterligare åtgärder ökar”, säger hon. Dock utan att specificera vilka åtgärder som är på gång att presenteras i närtid.

På frågan om ett direkt stöd till bolag som tappat omsättning på grund av coronaviruset faktiskt bereds på departementet, säger Magdalena Andersson att det är något finansdepartementet tittar på.

”Åtgärderna ska vara effektiva och träffsäkra”, är det finansministern självmant väljer att yttra om nya åtgärder. 

Hon understryker att ett sådant stöd inte funnits tidigare och att beredningen därför tar tid.

Men något överseende för det har inte partier i riksdagens opposition.

Moderaterna och Sverigedemokraterna tävlar just nu om ledartröjan i frågan om vilket parti som kan samla oppositionen i riksdagens finansutskott, för att därigenom tvinga regeringen att presentera förslag om ekonomiskt stöd som ska täcka företags omsättningsbortfall.

Finansministern räknar dock med att samarbetspartierna inte kommer ställa sig bakom initiativet i finansutskottet. Troligt är att inte heller Vänsterpartiet röstar för, vilket gör oppositionens förslag lealöst.

”Vi har ett budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna, det är ett väloljat maskineri”, säger Magdalena Andersson.

På fredagen florerade uppgifter i medier om att regeringen förbereder en så kallad solvensstödsnämnd, alltså en slags bankakut à la 90-talskrisen där bolag som inte kan betala sina skulder emitterar aktier som staten köper.

En sådan åtgärd finns med i regeringens giv, bekräftar Magdalena Andersson.

”Vi tittar på en lång rad olika förslag. Det här är ett av förslagen som varit uppe i debatterna, det är klart att vi tittar på det också”, säger hon och håller därmed fast i linjen om att regeringen inte utesluter några åtgärder.

Trots att den ekonomiska prognosen går i moll, finns ljuspunkter enligt Magdalena Andersson.

En sådan är de goda svenska statsfinanserna innan krisen, vilket gör att departementet kommer att ladda för fler åtgärder när ekonomin måste få en injektion efter att smittspridningen av coronaviruset minskat eller helt avstannat.

Hittills har regeringens insatser kostat 130 miljarder kronor.

Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera