Annons

Andersson: Krisen är djupare än väntat – fler åtgärder kommer

Det ekonomiska läget är värre än vad regeringen befarat i tidigare beräkningar. Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftar att fler åtgärder från regeringen därför krävs och att både direkt stöd för omsättningsbortfall och att staten går in i krisande bolag finns med bland korten.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jessica Gow/TT

Enligt finansdepartementet ser den ekonomiska krisen på grund av coronapandemin, dessvärre, djupare ut än regeringens tidigare prognoser.

Under aprils löningsdag, en tuff dag för många bolag i kris, presenterade finansministern en ny dyster prognos för svensk ekonomi.

Svensk BNP kan sjunka med så mycket som 10 procent under 2020 och arbetslösheten kan nå 13,5 procent, enligt regeringens värstascenario.

Enligt finansministern befinner sig Sverige inte riktigt där. Just nu ligger man snarare någonstans runt 11 procent i arbetslöshet, även om Magdalena Andersson inte ville precisera en exakt nivå.

Även återhämtningen av ekonomin ser ut att ta längre tid än väntat och därmed kommer det dröja innan svensk ekonomi repar sig efter coronakrisen.

I och med det dystra ekonomiska läget, berättar finansministern att fler ekonomiska åtgärder kommer att presenteras.

”Behovet av ytterligare åtgärder ökar”, säger hon. Dock utan att specificera vilka åtgärder som är på gång att presenteras i närtid.

På frågan om ett direkt stöd till bolag som tappat omsättning på grund av coronaviruset faktiskt bereds på departementet, säger Magdalena Andersson att det är något finansdepartementet tittar på.

”Åtgärderna ska vara effektiva och träffsäkra”, är det finansministern självmant väljer att yttra om nya åtgärder. 

Hon understryker att ett sådant stöd inte funnits tidigare och att beredningen därför tar tid.

Men något överseende för det har inte partier i riksdagens opposition.

Moderaterna och Sverigedemokraterna tävlar just nu om ledartröjan i frågan om vilket parti som kan samla oppositionen i riksdagens finansutskott, för att därigenom tvinga regeringen att presentera förslag om ekonomiskt stöd som ska täcka företags omsättningsbortfall.

Finansministern räknar dock med att samarbetspartierna inte kommer ställa sig bakom initiativet i finansutskottet. Troligt är att inte heller Vänsterpartiet röstar för, vilket gör oppositionens förslag lealöst.

”Vi har ett budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna, det är ett väloljat maskineri”, säger Magdalena Andersson.

På fredagen florerade uppgifter i medier om att regeringen förbereder en så kallad solvensstödsnämnd, alltså en slags bankakut à la 90-talskrisen där bolag som inte kan betala sina skulder emitterar aktier som staten köper.

En sådan åtgärd finns med i regeringens giv, bekräftar Magdalena Andersson.

”Vi tittar på en lång rad olika förslag. Det här är ett av förslagen som varit uppe i debatterna, det är klart att vi tittar på det också”, säger hon och håller därmed fast i linjen om att regeringen inte utesluter några åtgärder.

Trots att den ekonomiska prognosen går i moll, finns ljuspunkter enligt Magdalena Andersson.

En sådan är de goda svenska statsfinanserna innan krisen, vilket gör att departementet kommer att ladda för fler åtgärder när ekonomin måste få en injektion efter att smittspridningen av coronaviruset minskat eller helt avstannat.

Hittills har regeringens insatser kostat 130 miljarder kronor.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?