Annons

Andersson kräver Batra på besked

Finansminister Magdalena Andersson vill att M-ledaren ger tydligt besked vilka känsliga frågor Moderaterna är beredd att lägga på förhandlingsbordet i samtalen SD. ”Det kommer inte att handla om bullerregler”, säger hon.

Bild:TT

Finansminister Magdalena Andersson kräver nu att M-ledaren Anna Kinberg Batra är tydlig med vad hennes parti är berett att förhandla med SD om och inte.

”Jag undrar vad Moderaterna är beredda att ge”, säger hon.

”Ska de diskutera EU-utträde? Eller att Sverige börja ha en annan roll i EU än vi har i dag där vi försöker vara en konstruktiv medlem”, säger hon till Di på väg ut ur EU-nämndens möte.

Ser du det som ett realistiskt scenario?
”Ska de ge och ta kommer Jimmie Åkesson att vilja föra upp frågor. Man kan inte sätta dagordningen själv när man går in i en förhandling”, säger hon.

Anna Kinberg Batra har själv i intervjuer tagit upp trafik- och bullerregler som möjliga samarbetsområden.

”Det kommer inte att handla om bullerregler”, säger Magdalena Andersson och pekar istället på frågor som aborträttigheter och HBTQ-personers rättigheter.

Magdalena Andersson uttryckte i Davos förhoppningar om att M-beskedet öppnar dörren för mer samarbete mellan regeringen, L och C. Men inte mycket har hänt.

”Hittills har alliansparterna varit mer intresserade av att diskutera sinsemellan”, säger hon.

Du verkar njuta av showen?
”Nej det gör jag faktiskt inte alls. Under mellankrigstiden var Sverige ett land som lyckades stå upp emot mer extrema krafter och nu ser vi sådana rörelser igen i Europa och i världen. Jag tycker det är väldigt bra om Sverige och den svenska riksdagen kan vara ett fäste som står upp mot de här rörelserna.”

Intresseorganisationer på näringslivssidan har vunnit politiska segrar när det gäller offentlig upphandling och vinster i välfärden för att man har pratat med SD - medan facket inte haft kontakten och förlorat i sina hjärtefrågor. Är det värt priset?
”Sverigedemokraterna verkar vara väldigt lättköpta, där några mysiga middagar gör åsikterna till salu, men de har också gjort en strategisk ompositionering och blivit ett mycket tydligare högerparti. Jimmie Åkesson har varit väldigt tydlig med att han vill se Anna Kinberg Batra som statsminister”, säger Magdalena Andersson som tycker att frågan är mer komplicerad.

Det kan ändå vara så att det kostade i realpolitiska förluster?
”Så kan det vara.”


Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Conversational AI: en möjlighet för investerare

Efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer, berättar Johan Gustavsson.
Efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer, berättar Johan Gustavsson.

Smarta chattbotar, virtuella assistenter och digitala anställda. De senaste åren har efterfrågan på automatiska lösningar ökat markant. Enligt Johan Gustavsson, styrelseledamot på det svenska börsbolaget Artificial Solutions, kommer pandemin bidra till att ännu fler företag får upp ögonen för konversationell AI. 

Läs mer om konversationell AI här 

När Johan Gustavsson var med och startade Artificial Solutions i början av 2000-talet var marknaden ännu inte redo för konversationell AI – en artificiell intelligens som låter människor och teknik samtala på ett naturligt och intuitivt sätt. Idag ser det helt annorlunda ut och efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer. 

– Vi har äntligen sett en acceleration i användandet och intresset för den här typen av lösningar. Det är ett område inom IT där det förväntas en stark tillväxt framöver, något som också underbyggs av analyser och rapporter från analysföretag som Gartner, berättar han.

År 2025 kommer kundtjänstorganisationer som bäddar in AI i flerkanaligt kundengagemang att öka effektiviteten med 25 procent, skrev Gartner i en rapport i juni 2020.

Används av globala bolag

Artificial Solutions är ledande inom konversationell AI genom den patenterade plattformen Teneo, som används av flera av världens största företag i hundratals applikationer. Johan Gustavsson berättar att de tidigt bestämde sig för att fokusera på storbolagskunder, för att växa tillsammans med dem.

– För att vara ett så pass litet företag har vi en global närvaro med kunder som exempelvis AT&T, Volkswagen Group, med den lösning som byggts för Skoda, och Vodafone. En framgångsfaktor för oss i början var att vi lyckades få in bland annat IKEA som kund. Det samarbetet bidrog i sin tur till att vi redan på ett tidigt stadium byggde programvaran så att den enkelt skulle kunna användas på många olika språk. 

En häpnadsväckande utveckling

Under flera år har Artificial Solutions arbetat med en debiteringsmodell som kopplas till hur mycket kunderna använder deras lösningar. Nu har de börjat se att det slår igenom i resultaträkningen. Användandet av bolagens lösningar har ökat med hela 700 procent de senaste 12 månaderna, samtidigt som orderintaget har gått upp med 57 procent under det tredje kvartalet i år. 

– Vi har sett en häpnadsväckande utveckling hos vissa kunder och vi tror att den kommer att fortsätta. Det blev en explosionsartad ökning i våras när pandemin bröt ut och vi hade ökningstal som var helt sanslösa, säger Johan Gustavsson och fortsätter:

– Under den perioden var det callcenters som fick stänga i vissa länder och det har bidragit till att behovet av automatiserade kundtjänstlösningar har stärkts. Företagen har insett att den här typen av lösningar är en form av försäkringspremie, eftersom den står och går oavsett vad som händer i samhället.  

Ladda ner den perfekta guiden till chatbottar 2020 

Fakta: Artificial Solutions och Teneo 

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 35 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

 

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?