Annons

Andersson: Ge elstöd till hela landet

Svenska folket hade förväntat sig något helt annat än det regeringen nu levererar, säger S-ledaren Magdalena Andersson om regeringens försenade elstöd.

S föreslår också att regeringen ska börja arbeta med förslag till stöd för norra Sverige.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.Foto:Pontus Lundahl/TT

”Avge inte vidlyftiga löften som man inte kan lita på, sa jag i valrörelsen”, säger Magdalena Andersson på en pressträff.

Hon läser högt ur de tre regeringspartierna M, KD och L:s samt stödpartiet Sverigedemokraternas löften i valrörelsen om att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november och att hushållens ekonomi skulle vara räddad i god tid före jul.

”I dag är det snart december och inget högkostnadsskydd är på plats. I stället fick svenska folket besked om att det kommer tidigast i februari”, säger Magdalena Andersson. 

Hon fortsätter genom att citera ur regeringens presentation från dagens pressträff om elstödet, att det är en målsättning att pengar ska börja betalas ut i februari – om inget oförutsett inträffar.

”Låt mig upprepa: målsättning och om inget oförutsett sker. Det här citatet och ambitionsnivån betalar ju inte människors elräkningar i jul.”

Socialdemokraterna begär att regeringen omedelbart inleder ett arbete med att ta fram ett stöd för norra Sverige, de delar som ligger inom elområde 1 och 2. Regeringens nu aviserade stöd ska bara gå till elområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.

”Det är rimligt att man ger ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S.” 

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är mycket kritisk till regeringens besked om elstödet.

”Det här är ett mardrömsbesked till Sveriges hushåll och företag som nu inte vet hur de ska hantera elräkningarna i vinter”, säger Dadgostar.

”Företagen får inget besked alls och halva Sverige inkluderas inte i det här stödet och det stöd som eventuellt ska komma om några månader innebär att de flesta får betala dubbelt, eftersom stora matbutiker som har vältrat över sina elkostnader på kunderna också får stöd”, tillägger hon.

Stöden borde riktas till de hushåll och företag som behöver dem mest, enligt Dadgostar, något också EU:s regler för energistöd går ut på.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera