Annons

Andersson efter budgetnederlaget: ”Till största delen vår politik”

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) är ”taggad” och spelar ned betydelsen av att budgeten faller. Samtidigt funderar Miljöpartiet över om de vill sitta kvar i regeringen.
”Det är upp till varje parti att fatta sina beslut”, säger Magdalena Andersson. 

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Jessica Gow/TT

På onsdagsmorgonen valdes Magdalena Andersson (S) med minsta möjliga marginal till Sveriges nästa statsminister. 

”Jag känner mig väldigt taggad”, säger hon vid en pressträff efter omröstningen. 

Efter två veckor av förhandlingar vann Magdalena Andersson Vänsterpartiets stöd i statsministeromröstningen och eftermiddagens budgetomröstning. Men priset var högt: På morgonen gav Centerpartiets partiledare Annie Lööf beskedet att partiet inte kommer att stödja regeringens budget i den slutliga budgetomröstningen, trots att regeringen lagt in flera centerförslag i budgeten, däribland en bred skattesänkning och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. 

Vad tänker du på Annie Lööfs besked?
”Varje parti får fatta sina beslut”, säger Magdalena Andersson. 

”Vi har lyssnat in de krav som Centerpartiet hade”, säger hon. 

Utslagsgivande var den överenskommelse som regeringen slutit med Vänsterpartiet efter vad Annie Lööf beskriver som ”intima samtal.” Överenskommelsen garanterar – utan att nämna Vänsterpartiet vid namn – inflytande till de partier som utgör del av regeringsunderlaget. 

Därmed kommer det budgetalternativ som Moderaterna har förhandlat fram med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att vinna omröstningen i kammaren. 

”Givet att det är en förändring på 10 miljarder av 74 är min bedömning att den till största delen är vår politik och jag bedömer att vi kan styra landet med det”, säger Magdalena Andersson. 

”Det är viktigt att säga att det inte är hela moderata budgeten som går igenom, för det hade jag inte accepterat”, säger hon vidare. 

Miljöpartiets och Per Bolunds besked att de överväger att lämna regeringen är deras beslut. 

”Det är upp till varje parti att fatta sina besluts”, säger Magdalena Andersson. 

På frågan om hon är beredd att gå fram med en Socialdemokratisk enpartiregering är svaret att man inte ska ”gå händelserna i förväg.”

”Nu låter vi Miljöpartiet fundera”, säger Magdalena Andersson. 

Texten uppdateras. 

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera