1515

Andersson: "Betydligt större överskott"

Finansminister Magdalena Anderssons statskassa sväller över alla bräddar. Sedan vårbudgetens bedömningar har hon hittat 85 nya miljarder i överskott.

Magdalena Andersson, finansminister.
Magdalena Andersson, finansminister.Bild:Jonas Eng

Regeringen reviderar upp överskotten i de offentliga finanserna rejält för de kommande åren.

”Vi går mot betydligt större överskott än vad vi trodde för bara några månader sedan.”

För fyraårsperioden 2017-2020 väntas överskotten nu bli hela 85 miljarder kronor större i de offentliga finanserna jämfört med vårens bedömningar, enligt regeringens nya prognos.

En stark konjunktur som ger exporten fart liksom stark jobbtillväxt och överraskande massiva intäkter från kapitalskatt och moms ligger bakom den ljusare bilden, enligt finansministern.

Bara i år och nästa år bedöms Sveriges överskott uppgå till 0,8 respektive 1 procent av BNP, en rejäl förstärkning jämfört med vårbudgetens prognos om 0,3 respektive 0,6 procent.

”Vi ligger nu i linje med det nuvarande överskottsmålet under hela prognosperioden och har mycket goda marginaler till det nya överskottsmålet”, säger finansministern.

Hon påpekar att prognoserna inte väger in framtida beslut om nya miljardeformer. Andelen äldre och yngre i befolkningen ökar från 30 till 35 procent under de närmaste åren. Det ökar kostnadstrycket på vård. skola och omsorg, betonar Magdalena Andersson.

"Men det finns utrymme att hantera den utvecklingen om välfärden prioriteras före exempelvis skattesänkningar", säger hon.

Jobbutsikterna har också ljusnat. Antalet nya jobb väntas växa med hela 2,4 procent i år, jämfört med bedömningen 1,8 procent i våras. De kommande åren dämpas jobbtillväxten, men inbromsningen väntas bli mindre kraftig än i tidigare prognoser.  

Arbetslösheten sjunker något snabbare än i regeringens tidigare prognos, men inte lägre än till 6,2 procent 2020, från 6,9 procent 2016 och 6,6 procent 2017.

”Vi har den lägsta arbetslösheten på tio år och den högsta sysselsättningsgraden på 25 år. Men vi vill ju att arbetslösheten ska minska snabbare än i prognosen. Här ser vi möjlighet att återkomma med ytterligare åtgärder för att bekämpa arbetslösheten”, säger Magdalena Andersson.

Regeringens reviderar ned sin tillväxtprognos något får i år, men höjer den för 2018. BNP väntas växa med 2,5 respektive 2,3 procent i år och nästa år. I april var bedömningen 2,6 respektive 2,1 procent.

Regeringens BNP-prognos lägger sig ungefär i mittfåran bland ledande prognosmakare.

”Vi har en tillväxt på bred front. Den är stabil på historiskt bra nivåer. Men den mattas av något nästa år när resursutnyttjandet blir lite mer ansträngt”, säger finansministern.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?