Andersson: "Behöver ha mycket bättre ordning och reda"

Det behövs snabbt stärkt kontroll av premiepensionssystemets fondtorg och dess fler än 800 fonder.
Det handlar om att säkra framtida pensionärers pengar, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Bild:TT

"Det är uppenbart att vi behöver ha mycket bättre ordning och reda och kontroll i premiepensionssystemet, så att vi kan säkra pensionärernas och framtida pensionärers pengar. Det är något man behöver diskutera i pensionsgruppen", säger hon efter turerna kring pensionsbolaget Allra och tidigare Falcon Funds, båda brottsmisstänkta och utslängda från premiepensionssystemets fondtorg.

TT: Hur brådskande är det?
"Vi vill ju inte se några fler sådana här skandaler, så här är det uppenbart att vi skyndsamt skulle behöva öka kontrollen. Jag hoppas att det finns förståelse för det också bland de borgerliga partierna".

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), tillägger att det vid sidan av de politiska överläggningarna i Pensionsgruppen har getts i uppdrag till Pensionsmyndigheten att ta fram förslag på åtgärder i samarbete med Finansinspektionen.

"Jag vill inte föregå deras arbete. Vi kommer att ta in deras synpunkter och förslag och sedan är vi beredda att gå vidare", säger han.

Frågan om den avhoppade Allra-ordföranden Ebba Lindsö kan sitta kvar som ordförande i den statliga Sjätte AP-fonden är ännu inte avgjord, enligt Per Bolund.

"Vi gör varje år en utvärdering av ordförandena och ledamöterna i AP-fondernas styrelser. Det kommer vi göra även när det gäller Ebba Lindsö och då väger vi in sidouppdrag och vad som hänt under året", säger han.

Utvärderingen beräknas vara klar till slutet av maj, när Sjätte AP-fondens resultat- och balansräkning ska fastställas.

Känner du förtroende för Ebba Lindsö?
"Jag är oroad över den händelseutveckling som har varit med Allra och att bolaget nu faktiskt är polisanmält. Men vi får se nu om det faktiskt har begåtts brottsliga handlingar i samband med bolagets affärer", säger Bolund.

Han tillägger att det är viktigt att inte döma någon på förhand, utan låta rättsapparaten hantera fallet.

Huruvida Ebba Lindsö har gjort sig skyldig till brott eller inte är dock inte den enda fråga som avgör om hon kan sitta kvar i Sjätte AP-fondens styrelse, enligt Bolund.

"Man har också ett ansvar som ledamot i en AP-fondstyrelse att agera för att stärka förtroendet för AP-fondssystemet i allmänhet. Det ingår också i den bedömningen vi kommer att göra".

"Man måste vara aktsam över vilka sidouppdrag man går in i", tillägger han.


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?