Annons

Anders Tegnell: 9 av 10 smittade kan sakna symptom

Hittills har 8-419 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset. Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 är 687, visar Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror under pressträffen med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB.

Foto:Anders Wiklund/TT

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 470 personer som får intensivvård i dag. Totalt har 678 personer intensivvårdats, av dessa är 512 män och 166 kvinnor.  Enligt Socialstyrelsen är 20 procent av IVA-platserna lediga i dagsläget. Av alla de som får intensivvård i Sverige i dag är ungefär hälften sjuka i covid-19, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Vi är i mer av ett platåläge än tidigare. Vi har nu en avplaning i Stockholm medan resten har Sverige har en viss ökning”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Avlidna per dag är nu 45, från gårdagens 40.

Angående smittorisk lutar sig Folkhälsomyndigheten WHO:s linje att de som har viruset men har inga eller få symtom i mycket mindre grad smittar vidare. 

”Upp till 90 procent kan vara smittade utan att symtom. De kan smitta men gör det sällan”, säger Anders Tegnell.

Angående nyheten om en avdelning vid Linköpings universitetssjukhus var coronasmittade utan symtom kommenterar Anders Tegnell att det inte var förvånande eller dramatiska siffror. 

De senaste dagarna har det varit diskussioner om huruvida ansiktsmasker är något som bör användas när man vistas ute i samhället. Anders Tegnell förklarar vad som gäller.

WHO (Världshälsoorganisationen) är extremt tydliga med att masker ska användas i sjukvården. Ansiktsmasker i samhället är en svår åtgärd att införa. Man vet att om man har symtom och är sjuk i covid-19 kan en ansiktsmask skydda så att man inte sprider smittan till sin omgivning. Men det finns ingenting som talar för att den hindrar någon från att bli smittad, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten utreder just nu flera tester. Spriding på befolkningsnivå kommer kunna mätas relativt snart ( bland annat ett nytt test på 4.000 slumpvis utvalda personer), på individuell nivå är betydligt svårare. 

Attendo har enligt Sveriges Radio köpt in tester till sin personal av svenska Noviral. 

Anders Tegnell säger att han inte känner till testet men kan garantera att testet inte är godkänt av myndigheterna. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?