1515
Annons

Anders Lönner misstänks för insiderbrott

Karo Pharmas ordförande och storägare Anders Lönner samt ytterligare en person har delgivits misstanke om insiderbrott i samband försäljningen av aktier i Oasmia förra året.

Ett beslut om eventuellt åtal är att vänta om cirka två månader, uppger åklagaren.

Bild:Claes-Göran Flinck

Ekobrottsmyndighetens utredning av den kontroversiella affären i mars förra året, då hälsovårdsbolaget Karo Pharma sålde aktier i läkemedelsbolaget Oasmia VIVE -12,68% Dagens utveckling , är i slutskedet. Två personer har delgetts misstanke om insiderbrott, där en är Karo Pharmas ordförande tillika storägare Anders Lönner.

"Ja, jag varit på förhör och det föreligger en förundersökning", skriver Anders Lönner i ett mejl till Di.

Att utredningen är i slutfasen framgår av att de misstänkta nyligen fick ta del av utredningsmaterialet genom en så kallad slutdelgivning, då de ges möjlighet att gå igenom förundersökningen och eventuellt begära kompletteringar. En slutdelgivning indikerar att åklagaren har för avsikt att väcka åtal, även om det formella beslutet fattas senare. I det här fallet uppskattar åklagaren att ett sådant beslut är cirka två månader bort.

Bakgrunden till misstankarna är att Anders Lönner var ordförande i både Karo Pharma och Oasmia när styrelsen i det förstnämnda bolaget fattade beslut om att sälja drygt 3 miljoner aktier i det sistnämnda bolaget - aktier som man fått som betalning för ett cancerprojekt. Enligt ägartjänsten Holding genomfördes försäljningen den 2 mars förra året, vilket var några dagar efter att Anders Lönner hastigt avgått som ordförande i Oasmia. Dagen efter försäljningen, den 3 mars, skulle Oasmia komma att släppa en svag kvartalsrapport som fick aktiekursen att falla.

Anders Lönner tillbakavisar dock alla påståenden om att han skulle ha gjort något felaktigt - än mindre brottsligt - i samband med aktieförsäljningen.

"Självklart ställer jag mig helt frågande till det här. Ingen har ju haft någon vinning av detta", skriver han i ett mejl till Di.

"Styrelsen har gjort en egen utredning som du säkert vet och ser inte att något fel begåtts. När beslutet togs i Karo Pharmas styrelse redan den 2 februari att sälja Oasmia-aktierna anmälde jag jäv och deltog inte i beslutet", skriver han vidare.

Anders Lönner hänvisar även till styrelseledamoten Per-Anders Johansson, som han uppger var ordförande vid det styrelsemöte då det fattades beslut om att sälja aktierna. Per-Anders Johansson återkommer senare till Di med en kommentar:

"Styrelsen har gjort en noggrann utredning kring de förhållanden som beskrivs ovan. Styrelsen har fullt förtroende för att Anders Lönner har hanterat frågan korrekt. Detta också mot bakgrunden att det viktigaste rekvisit för insiderhandel är ju avsikt att berika sig. Detta är inte fallet och därför avvisar styrelsen helt misstanken mot företaget och styrelseordförande Anders Lönner", skriver han i ett mejl.

Det är oklart huruvida även den andra brottsmisstänkta personen är en företrädare för Karo Pharma. På en direkt fråga svarar Anders Lönner "inte vad jag vet".

Per-Anders Johansson svarar på ett snarlikt sätt.

"Såvitt jag känner till har ingen annan företrädare för Karo Pharma delgivits", skriver han.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Oljekraftverket i Karlshamn igång

Oljekraftverket i Karlshamn är i drift sedan en vecka tillbaka på grund av brist på planerad elproduktion i södra Sverige, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till Uniper som driver anläggningen.

Foto:Johan Nilsson/TT

Varje timme sedan en vecka tillbaka bränns cirka 70.000 liter olja i timmen i Karlshamnsverket som används som en reservanläggning.

”Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också”, säger Torbjörn Larsson, presskontakt på Uniper, till Aftonbladet.

Enligt honom kommer oljan från Preems raffinaderi i Lysekil.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera