1515
Annons

Anders Hansen: Vi håller på att bli dummare

Ingen som läst Hans Roslings mästerverk ”Factfulness” kan ha missat att vi numera lever allt längre, är friskare och mindre våldsamma. Men på en punkt tycks det faktiskt inte bli bättre. Vår IQ verkar sjunka. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Men vänta nu tänker du, vi har väl blivit smartare? Det stämmer – men bara på lång sikt. Människans genomsnittliga IQ har ökat med 30 poäng de senaste 100 åren. De första moderna IQ-testerna utvecklades i början av 1900-talet och genomsnittsresultatet var då, precis som nu, 100 poäng. I och med att vi har blivit smartare har man successivt tvingas göra testerna svårare. En person som i dag får 100 poäng på ett IQ-test hade fått 130 poäng - och tillhört de tre smartaste procenten – om denne gjort ett test som användes för 100 år sedan. På samma sätt skulle en person som i början av 1900-talet fick 100 poäng – och klassades som normalbegåvad – bara få 70 poäng på dagens test och i princip uppfylla kriterierna för mental retardation. 

Vad beror det här på? Även om vi gärna vill tro motsatsen är den genomsnittliga individen i dag inte överbegåvad. Inte heller var det tidiga 1900-talets människor dummare än du och jag. (Praktiska aspekter av livet hanterade de minst lika bra som vi.) Den troliga förklaringen är att dagens människor har fått betydligt mer träning i den typ av abstrakt tänkande som mäts i ett intelligenstest. I takt med att vi tagit steget till en allt mer komplex värld där vi reser, träffar människor från många kulturer och har mer komplicerade jobb har vi successivt övat upp de tankemässiga förmågor som mäts i IQ-tester. Dessutom går vi längre i skolan. I dag har mer än hälften av alla svenskar gått gymnasiet jämfört med för hundra år sedan då de flesta bara gick sjuårig folkskola.

Att varje generation får högre och högre IQ är känt under namnet Flynn-effekten efter den Nya Zeeländske professorn James Flynn. Jag hade förmånen att ha ett långt samtal med Flynn. Denne berättade att han sett ett oroande mönster sedan slutet av 90-talet: i Skandinavien har ökningen mattats av och IQ sjunker för varje år som går. Inte dramatiskt, minskningen är 0,2 poäng per år, men över en generation beräknar Flynn att genomsnittlig IQ sjunker med 6-7 poäng i de Skandinaviska länderna. Det är långt ifrån en obetydlig minskning. Kanske, spekulerar han, kommer resten av världen att följa den utvecklingen. 

Flynn vet inte vad den vikande kurvan beror på men säger att en möjlig orsak är att skolan inte är lika krävande och inte prioriterar läsning på samma sätt som för 20–30 år sedan. Vad som också kan bidra är att vi rör på oss allt mindre. Fysisk aktivitet har stärkande effekter på hjärnan som vi går miste om när vi spenderar allt mer tid i soffan. Ytterligare en möjlig orsak är att vi har svårt att hantera all den information som sköljer över oss från våra skärmar och datorer. Det finns forskare som varnat för att den digitala informationstsunamin försämrar förmågan att hålla fokus längre än en kort stund – en förmåga som kallas ”sustained attention” – som är viktig när man ska lösa svåra uppgifter som IQ-tester. 

Men spelar IQ verkligen någon roll? Jag tror det. Bland annat tycks IQ i alla fall delvis vara kopplat till hur det kommer gå i livet i termer av socioekonomisk status. Vi gör därför klokt i att ta den fallande trenden på allvar. Så vad ska man göra för att vända den? Det finns knappast en quick fix, men att skolan spelar en viktig roll är ingen vild gissning. Jag är inte pedagog och har respekt för hur svårt det är att förändra utbildningssystem men att fokusera mer på läsning, mindre på mobilen och införa någon form av daglig fysisk aktivitet tror jag är en bra början.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?