ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Anders Hägerstrand: Hotet mot SSAB

SSAB:s starka rapport för det första kvartalet var ett styrkebesked.
Aktien fortsätter sannolikt stiga över 40 kronor trots vissa oroande signaler på den globala stålmarknaden.

Att SSAB:s resultat för det första kvartalet krossar förväntningarna beror helt och hållet på den starka utvecklingen för den europeiska verksamheten. Det bevisar ännu en gång att vd Martin Lindqvist har gjort ett förträffligt jobb med att effektivisera SSAB:s europeiska verksamhet och göra produktionen mer flexibel. Det bekräftar också hur lyckat utfallet av SSAB:s förvärv att finländska Rautaruukki har blivit.

Av stor betydelse för resultatet är också att efterfrågeläget i Europa var starkt i det första kvartalet, något som verkligen är positivt för SSAB är att efterfrågan på specialstål nu ökar starkt.

I Nordamerika var marginalerna dock fortsatt tunna. Men från och med nästa kvartal bör marginalerna stiga betydligt tack vare högre priser, högre efterfrågan och att underhållsstoppet är genomfört vid stålverket i Mobile.

Det mest troliga nu är att den starka efterfrågeutvecklingen på stålmarknaden i Europa och USA fortsätter under resten av året, och att priserna är stabila eller stiger. Dels drivet av en starkare industrikonjunktur och dels drivet av handelshinder och importtullar både i USA och Europa. Så sent som på torsdagen beordrade USA:s president Donald Trump en säkerhetsutredning av USA:s stålimport. Det kan leda till ytterligare tullavgifter för import av stål.

Marknadsläget och SSAB:s interna effektivitet borgar för att förväntningarna på SSAB:s vinst kommer att öka kraftigt de närmaste tiden. I ett stabilt börsklimat bör aktien därför ha potential att nå klart över 40 kronor före sommaren.

Den som köper SSAB-aktien nu bör dock vara medveten om att det finns tydliga orosmoln på den globala stålmarknaden. Det största är att förhoppningarna om att stålproduktionen i Kina ska minska ännu inte har infriats. I mars steg produktionen där till en ny rekordnivå. Som en konsekvens av detta har stålpriserna fallit i Kina den senaste tiden.

Den stora frågan under 2017 är hur överproduktionen i Kina påverkar stålmarknaden i USA och Europa.  Kommer kinesiskt stål direkt eller indirekt att leta sig in på marknaderna i västvärlden och leda till prispress, eller förhindrar skyddstullar och handelshinder en sådan utveckling?

Tyck till