1515

Anders Hägerstrand: Forssell gynnar Ericsson

För Ericssons pinade aktieägare är det en klart positiv nyhet att Investors vd Johan Forssell blir ordförande i telekomjättens valberedning. En ny styrelseordförande bör presenteras fortast möjligt.

Investors vd Johan Forssell.
Investors vd Johan Forssell.Bild:TT

Ericssons valberedning inför årsstämman 2018 presenterades i fredags. Den stora nyheten var att valberedningens ordförande under de senaste åren, Investors chefsjurist Petra Hedengran, lämnar över ordförandeklubban till sin chef, Investors vd Johan Forssell.

Från det går det att dra två slutsatser:

1. Detta är ytterligare en positiv effekt av att Cevian Capital har blivit storägare i Ericsson. Efter att Cevians Christer Gardell har tagit plats i valberedningen svarar Investor med att placera sitt allra starkaste namn i valberedningen. Nivån på Ericssons valberedning har därmed höjts dramatiskt jämfört med förra året. Det är mycket positivt för aktieägarna, särskilt eftersom valberedningen tidigare har misslyckats grovt i sitt arbete.

Förhoppningsvis innebär Johan Forssells intåg i valberedningen också att Investor framöver i mindre utsträckning fokuserar på makt och positioner i sin ägarstyrning och istället mer på vad som är bäst för Ericssons affär. För att maximera att Ericsson blir starkt igen bör fler styrelseledamöter tillsättas baserat på kompetens och färre baserat på ägarförhållanden.

2. Med Johan Forsell i valberedningen blir Ericssons valberedning högst sannolikt betydligt mer snabbfotad och handlingskraftig. Rimligen behöver han, i avsevärt mindre utsträckning än Petra Hedengran, förankra valberedningens beslut i Investors organisation.
Att valberedningen blir mer dynamisk är av största betydelse eftersom den så fort som möjligt bör presentera en efterträdare till Leif Johansson som kan väljas vid en extra stämma.

Det är inte försvarbart att ett Sveriges viktigaste bolag i ett mycket kritiskt läge ska ha en stukad avgående ordförande ända fram till stämman nästa vår. Enligt Di:s källor är det fortfarande högst oklart vem som ska bli näste ordförande. Valberedningen måste omgående öka tempot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?