ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tema: Bank

Anders Borgs sågning av Macron: ”på tok för mjuka nypor”

  • Foto: TT

Frankrikes nyvalde president blir knappast någon frälsare för landets tröga ekonomi. Det säger tidigare finansminister Anders Borg, som träffat honom personligen.

”Macron är inte den typ av kraftfull politiker som kan genomföra reformprogram. Han har på tok för mjuka nypor för det”, säger Anders Borg.

Den bredsidan levererade han i samband sitt besök vid Dagens industris konferens Di Bank på onsdagen.

Frankrike kämpar med trög tillväxt, 10 procents arbetslöshet och svällande offentliga utgifter. Landet ”har inte haft ordning på offentliga finanser på flera decennier”, enligt Anders Borg.

Marknaden håller tummarna för att den socialliberale Emmanuel Macron med bakgrund i finansbranschen ska lyckas sjösätta de avregleringar som kan lyfta Frankrikes närmast stagnerande ekonomi.

Men Anders Borg är skeptisk. Han påpekar att Macrons budskap om den ekonomiska politiken hittills varit vaga.

”Han har inget strukturomvandlingsprogram som man konkret kan se att här kommer man verkligen göra tydliga avgränsningar i arbetsrätten, strama åt socialförsäkringar och pensionsåldern och sådant.”

Under sin tid som finansminister mötte Anders Borg ett antal gånger Emmanuel Macron i rollen som rådgivare bakom president Francois Hollande.

”Jag tror att man ska ha rätt låga förväntningar på Macron”, säger Anders Borg.

Presidenten hamnar dessutom sannolikt inför en besvärlig parlamentarisk situation och inte minst så är det Frankrike det handlar om, påpekar Anders Borg.

”Att klara av strukturreformer är överhuvudtaget komplicerat. Och Frankrike har mycket starkare motståndskrafter än nästan alla andra länder.”

Macrons engagemang för fortsatt utveckling av EU-samarbetet är ännu ett argument för att sänka förväntningarna på ett ekonomiskt reformtryck, anser Sverige tidigare finansminister.

”Det finns en stor risk att han bränner sitt krut på det här europeiska kartritandet, snarare än att fokusera på att omvandla Frankrike.”

"Omvandlingar av EU-samarbetets struktur handlar i grund och botten bara om symbolik och har inte någon reell betydelse alls”, säger Anders Borg.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies