Annons

Anders Borgs sågning av Macron: ”på tok för mjuka nypor”

Frankrikes nyvalde president blir knappast någon frälsare för landets tröga ekonomi. Det säger tidigare finansminister Anders Borg, som träffat honom personligen.

Bild:TT

”Macron är inte den typ av kraftfull politiker som kan genomföra reformprogram. Han har på tok för mjuka nypor för det”, säger Anders Borg.

Den bredsidan levererade han i samband sitt besök vid Dagens industris konferens Di Bank på onsdagen.

Frankrike kämpar med trög tillväxt, 10 procents arbetslöshet och svällande offentliga utgifter. Landet ”har inte haft ordning på offentliga finanser på flera decennier”, enligt Anders Borg.

Marknaden håller tummarna för att den socialliberale Emmanuel Macron med bakgrund i finansbranschen ska lyckas sjösätta de avregleringar som kan lyfta Frankrikes närmast stagnerande ekonomi.

Men Anders Borg är skeptisk. Han påpekar att Macrons budskap om den ekonomiska politiken hittills varit vaga.

”Han har inget strukturomvandlingsprogram som man konkret kan se att här kommer man verkligen göra tydliga avgränsningar i arbetsrätten, strama åt socialförsäkringar och pensionsåldern och sådant.”

Under sin tid som finansminister mötte Anders Borg ett antal gånger Emmanuel Macron i rollen som rådgivare bakom president Francois Hollande.

”Jag tror att man ska ha rätt låga förväntningar på Macron”, säger Anders Borg.

Presidenten hamnar dessutom sannolikt inför en besvärlig parlamentarisk situation och inte minst så är det Frankrike det handlar om, påpekar Anders Borg.

”Att klara av strukturreformer är överhuvudtaget komplicerat. Och Frankrike har mycket starkare motståndskrafter än nästan alla andra länder.”

Macrons engagemang för fortsatt utveckling av EU-samarbetet är ännu ett argument för att sänka förväntningarna på ett ekonomiskt reformtryck, anser Sverige tidigare finansminister.

”Det finns en stor risk att han bränner sitt krut på det här europeiska kartritandet, snarare än att fokusera på att omvandla Frankrike.”

"Omvandlingar av EU-samarbetets struktur handlar i grund och botten bara om symbolik och har inte någon reell betydelse alls”, säger Anders Borg.

 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?