ANNONS:
Till Di.se

Anders Borg vill ha tillbaka fastighetsskatten

Anders Borg ångrar inte beslutet att avskaffa fastighetsskatten. Men nu vill han vrida den tillbaka.

Anders Borg var finansminister när alliansregeringen avskaffade fastighetsskatten i januari 2008 och ersatte den med en låg kommunal avgift.

Beslutet innebar infriandet av ett vallöfte, men har fått tung kritik från mängder av ekonomer.

Framför allt anses reformen ha bidragit till det senaste decenniets stegrande priser och skuldsättning på bostadsmarknaden, eftersom ränteavdragen till svenska bolåntagare samtidigt lämnades oförändrade.

Sedan dess har svenska bostadspriser nästan fördubblats och skulderna följt efter.

Men Anders Borg försvarar sitt beslut.

”Det här gjordes under en period när många andra länder upplevde rätt dramatiska fall i huspriserna. Så det tror jag var något som gjorde att Sverige klarade sig bra under de inledande krisåren. Sen gjorde vi åtgärder för att minska skuldsättningen och fram till 2015 så avtog takten i skuldtillväxten. Sen har den ju gått upp igen.”

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

För att bromsa fortsatt klättrande skulder och huspriser finns en rad andra uppenbara åtgärder enligt Anders Borg. Men han ser det också som ”naturligt” att få upp fastighetsskatten.

”Jag tror att det mest grundläggande man bör åtgärda är byggkostnader, byggregleringar och hyresregleringen som gör att vi har en alldeles för illa fungerande bostadsmarknad. Sedan bör man långsiktigt fasa ut ränteavdragen. Ska man göra en bredare skattereform så vore det naturligt att använda fastighetsskatten som finansieringskälla för sänkta inkomstskatter.”

Anders Borg förtydligar att han vill "höja den nuvarande fastighetsskatten", alltså det kommunala avgiftssystem som infördes 2008, inte se en repris av "den gamla skatten".

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies