1515

Anders Borg till ny bank

Anders Borg blir rådgivare för den nya asiatiska investeringsbanken AIIB, som initierats av Kina.

Banken ska främst låna ut pengar till infrastrukturprojekt men ses också som ett uttryck för Kina geopolitiska ambitioner.

Anders Borg.
Anders Borg.

Före detta finansminister Anders Borg blir rådgivare till Asian Infrastructure Investment Bank. Det första mötet med rådgivargruppen hålls i Peking på onsdagen.

Initiativet till AIIB togs av Kina 2013, men ett stort antal länder har anslutit sig, däribland Sverige.

”Jag sitter inte på ett svenskt mandat utan har blivit ombedd att vara rådgivare till bankens chef”, säger Anders Borg.

Han får sällskap av bland andra OECD:s generalsekreterare Angel Gurría och ekonomen Nicholas Stern, mest känd som upphovsman till den så kallade Stern-rapporten om ekonomiska konsekvenser av klimatförändringarna.

AIIB:s inriktning är lån till investeringar i infrastruktur, med målet att underlätta att minska fattigdom genom att underlätta övergången från jordbruk till lätt industri. AIIB har från starten ett kapital på 100 miljarder dollar, motsvarande 880 miljarder kronor. Det är ungefär 30 procent av vad Europeiska investeringsbanken disponerar.

”Det finns väldigt stora reserver i Asien. Många länder har länge haft överskott i sin bytesbalans. Det är bättre om pengarna kan användas till att investera i tillväxt än att de placeras i lågavkastande statsobligationer. Behoven av infrastrukturinvesteringar är enorma”, säger Anders Borg.

EU-kommissionen, exempelvis, ser dock AIIB som mer än bara ännu en regional investeringsbank. I Asien finns sedan tidigare Asian Development Bank.

”AIIB är bara delvis ett ekonomiskt verktyg och kan i själva verket komma att användas för ett säkra Kinas större geopolitiska intressen i regionen och i världen”, heter det i en så kallad strategisk skrivelse från EU-kommissionen.

Kina har en historia av att skaffa sig inflytande och kontroll över råvaror med hjälp av mjuka lån och statliga investeringar i andra länder. Ofta har kreditvillkoren varit allt annat än affärsmässiga. Bland annat har Venezuela fått lån till mycket generösa villkor.

”Det finns en styrelse tillsatt av aktieägarna, som är en internationell grupp. Det talar för att AIIB kommer att upprätthålla god kvalitet och transparens i kreditgivningen”, säger Anders Borg.

Ökade investeringar i infrastruktur har de senaste åren efterlysts i många sammanhang och av många aktörer. Det var också ett hett ämne på det nyligen avslutade halvårsvisa mötet i IMF:s och Världsbankens regi i Washington.

”Det är tydligt att de privata och offentliga investeringarna i infrastruktur är för låga. Högre investeringar ger en större kapitalstock, som i sin tur ökar produktiviteten. Det här ligger väl i linje med vad G20 och andra organisationer har sagt behövs”, säger Anders Borg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?