ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Anders Borg: ”Kommer ta sin tid innan ekonomin läker”

Anders Borg tror att vi står inför en lång period av låg ekonomisk aktivitet, något som kommer innebära stora skador när ekonomin väl öppnar upp efter coronapandemin.
”Det kommer att ta sin tid innan ekonomin läker efter detta”, säger han i Di TV:s Börsmorgon.

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg medverkade under fredagen i Di TV:s Börsmorgon, och berättade om sina tankar kring det ekonomiska läget.

”Det är en tydlig försämring på arbetsmarknaden, med kraftig ökning av varslen i USA, Europa, och för den delen i Sverige. Det kommer att slå igenom på industriproduktion och export”, säger han.

Han tror att det leder till stora skador när ekonomin väl öppnar upp igen. Under torsdagen beskrev Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef, den ekonomiska situationen som ett ständigt pågående 11 september. Hon krävde besked om en slutpunkt för stiltjen i samhället. 

Anders Borg säger att åtgärderna som vidtas mot det nya coronaviruset kommer att innebär en stor nedgång. Samtidigt pekar han på att det blir avgörande vilken respons som kommer från den ekonomiska politiken.

”Nu har vi sett centralbankerna tillföra rätt mycket likviditet. Vi har sett en del regeringar börja vidta program, och det måste vi naturligtvis också se i Sverige – att det blir en bred finanspolitisk stimulans så att vi på något sätt får tillbaka efterfrågan i ekonomin.” 

Han tror samtidigt att risken är större att arbetslösheten stiger nu, jämfört med förra krisen.

”Inte bara i Sverige, utan internationellt, för många av de nya jobben som har kommit är på korttidskontrakt. Och jag tror att det blir en effekt på arbetsmarknaden när ekonomin stannar upp rätt snabbt”, säger han.

Han tycker att både regeringen och Riksbanken har agerat klokt såhär långt, men framhåller att det gäller att hålla i det och skala upp åtgärderna. Bland annat tycker han att Riksbanken måste agera bredare, till exempel genom att vara beredd att gå in på marknaden för företagsobligationer.

”Sedan måste regeringen naturligtvis presentera ett brett program för finanspolitiska stimulanser.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer