1515

Anders Borg: ”Kommer ta sin tid innan ekonomin läker”

Anders Borg tror att vi står inför en lång period av låg ekonomisk aktivitet, något som kommer innebära stora skador när ekonomin väl öppnar upp efter coronapandemin.
”Det kommer att ta sin tid innan ekonomin läker efter detta”, säger han i Di TV:s Börsmorgon.

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg medverkade under fredagen i Di TV:s Börsmorgon, och berättade om sina tankar kring det ekonomiska läget.

”Det är en tydlig försämring på arbetsmarknaden, med kraftig ökning av varslen i USA, Europa, och för den delen i Sverige. Det kommer att slå igenom på industriproduktion och export”, säger han.

Han tror att det leder till stora skador när ekonomin väl öppnar upp igen. Under torsdagen beskrev Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef, den ekonomiska situationen som ett ständigt pågående 11 september. Hon krävde besked om en slutpunkt för stiltjen i samhället. 

Anders Borg säger att åtgärderna som vidtas mot det nya coronaviruset kommer att innebär en stor nedgång. Samtidigt pekar han på att det blir avgörande vilken respons som kommer från den ekonomiska politiken.

”Nu har vi sett centralbankerna tillföra rätt mycket likviditet. Vi har sett en del regeringar börja vidta program, och det måste vi naturligtvis också se i Sverige – att det blir en bred finanspolitisk stimulans så att vi på något sätt får tillbaka efterfrågan i ekonomin.” 

Han tror samtidigt att risken är större att arbetslösheten stiger nu, jämfört med förra krisen.

”Inte bara i Sverige, utan internationellt, för många av de nya jobben som har kommit är på korttidskontrakt. Och jag tror att det blir en effekt på arbetsmarknaden när ekonomin stannar upp rätt snabbt”, säger han.

Han tycker att både regeringen och Riksbanken har agerat klokt såhär långt, men framhåller att det gäller att hålla i det och skala upp åtgärderna. Bland annat tycker han att Riksbanken måste agera bredare, till exempel genom att vara beredd att gå in på marknaden för företagsobligationer.

”Sedan måste regeringen naturligtvis presentera ett brett program för finanspolitiska stimulanser.”


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?