Annons

Anders Borg: Det lär inte ske någon djup bostadskrasch

Före detta finansminister Anders Borg anser att den goda ekonomin i Sverige och omvärlden gör att man bör ta tillfället i akt att skärpa kraven på bostadsinnehavare och börja trappa ner ränteavdragen. Det säger han i Börsmorgon på fredagen.

”Då bör man införa amorteringskrav. Man bör väl så småningom göra en avtrappning långsamt av ränteavdrag. Man bör se över bankreglering så att man skärper kravet på bankerna att hålla likviditet”, säger han.

”Det där bör man göra gradvis och under en längre tid. I ett måttligt och moderat tempo.”

Sveriges förra finansminister är inte särskilt bekymrad över den senaste tidens oro på bostadsmarknaden och han tror på en stabilisering framöver.

”Det kommer förmodligen inte ske en djup bostadskrasch i Sverige i ett läge när världsekonomin fortsätter att växa”, säger han.

Anders Borg tror inte att de svenska bankernas stora exponering mot bostadssektorn utgör ett stort hot. Han anför bland annat att de kommer kunna spara mycket pengar framöver genom ökad digitalisering.

”Jag tror svenska banker är relativt starka och jag tror inte att bostadsrisken bör utgöra något stort stabilitetshot för svenska banker”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?