ANNONS:
Till Di.se

ANC kräver Jacob Zumas avgång

  • Jacob Zuma, president i Sydafrika. Foto: AP
  • Cyril Ramaphosa. Foto: TT/AP

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC kräver president Jacob Zumas avgång, meddelar partiets generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule vid en presskonferens. ANC-ordföranden Cyril Ramaphosa föreslås ta över.

Zuma själv har begärt att få avgå inom tre till sex månader.

Källan uppger för nyhetsbyrån Reuters att det föll på ANC:s generalsekreterare Magashule att ge beskedet till Zuma.

Flera medier har tidigare rapporterat om att ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, ska ha beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet – som han lär få svårt att klara sig ur.

ANC:s partiordförande Cyril Ramaphosa och Magashule rapporteras i går ha gett Zuma ett ultimatum om att avgå inom 48 timmar. Under ett spänt samtal ska presidenten då, på arrogant manér, svarat att han inte kommer att vika en tum från sin post.

ANC-ordföranden Cyril Ramaphosa är också den som bör ta över som president efter Jacob Zuma, säger Magashule på presskonferensen.

Han sade till dem att om ANC går ut med ett uttalande om att återkalla honom, så kommer han att ge igen, säger en källa inom partiet till tidningen Mail and Guardian.

ANC:s besked kom vid en presskonferens i Johannesburg klockan 13 svensk tid, efter att ha skjutits upp två timmar. Tidsändringen förklaras med att det beslut ANC fattat först måste hinna kommuniceras inom partiet enligt rutinerna.

"Kan det vara så att Zuma har valt kamikaze-alternativet?", twittrar Phakamile Hlubi-Majola, talesperson för Sydafrikas metallarbetareförbund, om det dröjande beskedet.

"Många medlemmar i ANC:s verkställande utskott är bedrövade över president Jacob Zumas envishet trots desperata försök från partiordföranden Cyril Ramaphosa att inte förnedra honom. De befarar nu att Zuma vägrar avgå och att striden flyttas vidare till parlamentet", kommenterar Mahlatse Mahlase, politikreporter på den sydafrikanska nyhetssajten News 24.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies