1515

Analytikerna varnar för Tesla-krasch

Elbilstillverkaren Tesla föll 22 procent på börsen i mars och spiralen ser ut att fortsätta nedåt. Analytiker varnar nu för ett bolag som måste sota för gamla synder.

Elon Musk, vd för Tesla.
Elon Musk, vd för Tesla.Foto:Marcio Jose Sanchez

Elon Musks elbilsbolag Tesla TSLA +0,33% Dagens utveckling tampas med svåra likviditetsproblem. Till föga hjälp är då att bolaget rasade 22 procent på börsen efter att en dödlig bilkrasch och låg produktionstakt gjort investerare nervösa. Nu varnar analytiker att raset kan vara början på en ond cirkel med fortsatta fall, skriver CNBC. 

”En lägre aktiekurs leder till ytterligare en lägre aktiekurs. För ett bolag som till stor del förväntas finansiera sin verksamhet genom externt kapital, kan ett börsras skvallra om en vidare försämrad börskurs och ökad volatilitet”, säger Adam Jonas, analytiker på Morgan Stanley.

Tesla måste skynda på produktionen av den nya sedan-modellen, Model 3, om bolaget ska kunna ta in kapital på attraktiva villkor, menar Morgan Stanley. Något som kreditvärderingsinstitutet Moody’s är skeptiskt till att Elon Musks bolag kommer att klara. På tisdagen sänkte Moody’s Teslas kreditvärdighet och ändrade rekommendationen för bolaget från ”stabilt” till ”negativt”, med hänvisning till den långsamma produktionen och den tajta finansiella situationen.

Bolaget förlorade närmare 17 miljarder kronor i värde i fjol och brände samtidigt runt 28 miljarder kronor i kapitalinvesteringar. Samtidigt har Tesla två jätteskulder hängande över sig om nära 2 miljarder, respektive närmare 7,7 miljarder kronor. Båda att återbetalas under 2018.

Bolaget måste ta in nytt kapital, och det snabbt, menar Moody’s, som spår en fortsatt skakig framtid för Tesla.

”Tesla måste öka sitt kapital inom en snar framtid för att kunna betala tillbaka sina lån och undvika ett lividitetsunderskott”, skriver analyshuset i en kommentar.

Om Elon Musk kommer att lyckas med det åtagandet återstår att se, men analytikerna är skeptiska.

”Tesla representerar en finansiellt icke-livskraftig affärsmodell. Räkenskaperna är upp och ner, samtidigt bränns mångmiljard belopp utan något slut i sikte”, säger Gabe Hoffman på hedgefonden Accipiter Capital.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?