1515

Analytikerna sänker H&M

H&M-aktien föll med 5 procent på torsdagens rapport. På fredagen fortsätter aktien att backa då en rad analyshus sänker rekommendationer och riktkurser för aktien.

Bild:AP

Torsdagens kvartalsrapport från klädjätten H&M HM B -0,14% Dagens utveckling fick aktiemarknaden att se rött. När börsen stängde på torsdagen hade aktien fallit med 5,1 procent. Det som oroar är bland annat att marginalerna fortsätter att falla och ett stort varulager.

På fredagen fortsätter den negativa kursutvecklingen för aktien och vid klockan 09.30 är aktien ned med strax över 1 procent och handlas precis under 209 kronor.

Rapporten har fått en del analytiker att bli mer negativa till H&M-aktien. SEB sänker sin rekommendation till behåll från tidigare köp medan Carnegie upprepar sin säljrekommendation men skruvar ned riktkursen till 175 kronor från tidigare 200 kronor. Baserat på fredagens kurs om 209 kronor, ser Carnegie därmed en nedsida på 16 procent.

H&M:s inledande höstförsäljning är en besvikelse och lagernivåerna fortsätter att stiga, skriver Carnegie som befarar att detta kan utgöra startskottet för ännu en förlorad säsong. Detta ger en vink om att H&M:s problem är bestående.

Enligt Carnegie antyder H&M:s rapportkommentar på torsdagen, att en viss försäljningsavmattning noterats mot slutet av september, att bolaget inte nått sitt försäljningsmål om 10-15 procent trots en mycket lätt jämförelseperiod (+1% i september i fjol) och gynnsamt kallt väder.

"Trots massiva prisnedsättningar steg lagernivån med 4 procent, vilket antyder att reorna kommer fortsätta att dämpa intjäningen i kommande kvartal", skriver Carnegie.

Société Générale höjer riktkursen till 195 kronor från 167 kronor, men upprepar rekommendationen sälj.

Enligt en sammanställning i Bloomberg-terminalen är analytikerkåren fortsatt splittrad när det gäller H&M-aktien. Tio analytiker ger rådet att köpa aktien medan elva rekommenderar sälj. Tretton analytiker har en neutral rekommendation. Den genomsnittliga riktkursen på tolv månaders sikt uppgår till 212,29 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?