Hoppa till innehållet

Annons

Analytikern till bostadsköparna: Tänk om – prispressen uteblir

Det låga utbudet av bostäder har gett stöd till bopriserna. Men den som går i bostadsköptankar, och tänker att ett uppdämt behov i marknaden av att byta bostad kommer att agera prispressare inom en snar framtid, måste tänka om. 

Det tror Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

Foto:TT/Mostphotos

Just nu läggs inte så många nya lägenheter ut till salu, det visar bostadsplattformen Hemnets HEM +0,27% Dagens utveckling nya sammanställning. Under aprilmånaden sjönk antal publicerade lägenheter med 25 procent, och villor med 23 procent, runt i hela landet jämfört med samma månad förra året. Det låga antalet nya annonser har fått bostadspriserna att stiga något den senaste tiden. 

”Antalet publicerade objekt har kommit ned tydligt och detta sätter utbud och efterfrågan mer i balans och är en starkt bidragande orsak till att bopriserna ser ut att ha stabiliserat sig under våren”, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Det låga tillflödet av bostäder just nu skulle eventuellt kunna skapa ett uppdämt behov av att byta bostad. Men den som går och väntar på att detta skulle bli en prispressare inom en snar framtid väntar i onödan, tror Erik Holmberg. Det skulle behöva innebära att bostadsägare exempelvis behöver paniksälja på grund av höga räntekostnader.

”Ett sådant scenario skulle förutsätta att alla behöver sälja sin bostad samtidigt. Men vi är ännu inte uppe i räntenivåer som gör att tillräckligt många känner att de måste sälja för att de inte har råd med sina räntekostnader”, säger Erik Holmberg. 

Bankernas lånekalkyler räknar på 6,5 procent bolåneränta när de beviljar bolån, och snitträntan på rörliga bostadslån i april hos de fyra storbankerna ligger strax över 4 procent, enligt jämförelsesajten Compricer. Den nuvarande styrräntan på 3,5 procent prognostiseras av Riksbanken ligga kvar fram till 2026 innan den går ned igen. Därför finns det ingen anledning att tro att marknaden kommer att uppleva några större rörelser inom den närmaste tiden, senligt Erik Holmberg.

”Marknaden är generellt sett ganska försiktig just nu, och är man inte tvungen att sälja sin bostad väntar man gärna in att utbudet minskar igen, så att priserna stiger, för att undvika en förlustaffär”, säger han.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.
Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.Foto:Jonas Eng

Dock är ett möjligt framtidsscenario, enligt marknadsanalytikern, att färre människor på sikt vill äga bostäder som genererar höga månadskostnader. 

”Även om hushållen inte känner sig tvingade att sälja på grund av styrräntan kommer nog fler bostadsägare att överväga sina räntekostnader framöver”, säger Erik Holmberg.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera