1515

Analytikern som fick rätt om Fingerprint

På beskedet om ännu en vinstvarning sjönk Fingerprints aktie häftigt under tisdagen. Många analytiker hade spått en helt annan utveckling för bolaget – men den tidvis utskrattade Per Lindberg är en av få som till slut fick rätt i sin prognos. 

Bild:TT

Det var i januari 2016 som analytikern Per Lindberg släppte en 161 sidor lång rapport om Fingerprint Cards. Skrivelsen gick under namnet "Fingermania in Scandinavia" och innehöll bland annat slutsatsen att Fingerprints dominerande ställning i Kina snart skulle reduceras kraftigt. 

I analysen gick Lindberg också ut med ett säljråd till riktkursen 200 kronor, vilket motsvarar 40 kronor efter den aktiesplit som Fingerprint genomförde i maj samma år. Därmed förutsåg han ett kursfall på över 50 procent från den dåvarande nivån, skriver Affärsvärlden.

Telekomanalytikern Lindberg var känd för att ofta ha riktkurser som påfallade avvek från konsensusuppfattningen, innan han slutade som anytiker på ABG Sundal Collier i december 2016. Han fick också utstå hård kritik för den negativa analysen om Fingerprint. Belackare gav honom till och med öknamnet "Stolle-Per", skriver Affärsvärlden.

På senare tid har orosmolnen för Fingerprint dock börjat hopa sig. I december 2016 vinstvarnade man första gången, trots närtida försäkringar från ledningen om att biometribolagets utsikter snarare såg goda ut.

Och på tisdagen kommunicerade bolaget ut ännu en vinstvarning där man spår en halvering av sina intäkter under det första kvartalet 2017. Samtidigt drogs utdelningen till aktieägarna tillbaka. 

På beskedet föll Fingerprint Cards aktie kraftigt på Stockholmsbörsen. Vid klockan 15.00 var kursen nere med drygt 28 procent till ett värde på 36,20 kronor. Det motsvarar en betydligt lägre riktkurs än den på 40 kronor som Per Lindberg förordade i fjol, skriver Affärsvärlden.

”Förutom den numera erkända lageruppbyggnaden, som man kunde skönja i rapporterna redan förra sommaren, så är den underliggande och verkliga orsaken till bolagets finansiella kollaps att ett flertal konkurrenter nu hunnit ikapp”, säger Per Lindberg till tidningen, efter att till slut ha fått rätt om Fingerprints framtid på börsen.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?