1515

Analytikern räknar med Elektalyft på börsen: ”Gynnas av affären”

Siemens-avknoppningen Healthineers förvärv av marknadsledaren inom strålterapi, Varian Medical, ger möjligheter för den svenska konkurrenten Elekta, anser aktieanalytikern Kristofer Liljeberg på Carnegie.

”Vi är obundna och våra lösningar fungerar på alla plattformar och det kommer att vara till vår fördel framgent”, kommenterar Elekta.

Den tyska konglomeratjätten Siemens återvänder till strålterapimarknaden genom att köpa marknadsledaren Varian Medical för 16,4 miljarder dollar, motsvarande 143,9 miljarder kronor. Varian Medical och svenska konkurrenten Elekta EKTA B -2,1% Dagens utveckling är de två dominerande aktörerna inom strålterapilösningar. 

Affären kan gynna det svenska strålterapibolaget i takt med att det sammanfogade Siemens och Varian blir mer diversifierat, anser aktieanalytikern Kristofer Liljeberg på Carnegie. 

”Det skulle kunna underlätta för dem att göra större affärer med sjukhusen genom att erbjuda flera olika lösningar. Samtidigt kan det vara en möjlighet för Elekta, som skulle kunna gynnas av att vara den som nu enbart fokuserar på sitt specialområde, och inte breddar sig”, säger han. 

Den amerikanska Elekta-konkurrenten har, enligt analytikern, vänt blicken mot andra verksamheter och uppmärksamheten ligger inte till fullo på att utveckla strålterapilösningar.

”Varian började bredda sig utanför strålterapin redan innan den här affären och beroende på hur mycket det kommer integreras i Siemens skulle man, i alla fall temporärt, kunna tappa en del fokus.”

Kristofer Liljeberg säger att han är ”försiktig” till Elekta-aktien, främst på grund av att bolaget haft svårigheter med att förbättra lönsamheten och den generella osäkerheten i spåren av pandemin. 

”Det finns en stor osäkerhet gällande sjukhusens möjligheter att investera i dyra kapitalvaror efter coronapandemin”, säger han.

Analytikern bedömer att Elekta-aktien kommer stiga på helgens jätteförvärv när Stockholmsbörsen öppnar på måndagen. 

”Det kommer att bli en positiv reaktion. Särskilt med tanke på den premie som Siemens betalade för Varian”, säger han. 

Varian Medical accepterade Siemens-avknoppningen Healthineers bud om 177,50 dollar per aktie, vilket innebär en premie om drygt 24 procent på fredagens stängningsskurs. 

Elektas kommunikationschef Mattias Thorsson säger också till Di att bolaget kan gynnas av affären. 

”Historiskt har det inte varit så lyckat när diagnostikbolag, som Siemens, gått in på strålterapimarknaden. Det är positivt för oss därför att det kan ta lång tid innan man får synergierna som man hoppas på när man går ihop på det här sättet. Det kan vi utnyttja”, säger han.

Oron för hur coronapandemin kommer att drabba efterfrågan på Elektas produkter är stor, och läget är svårbedömt. Men på längre sikt råder det ingen tvekan om att det kommer att finnas ett stort behov av Elektas lösningar, anser bolaget.

”Vi är försiktigt optimistiska, men osäkerheten är stor och det är därför vi inte har gett någon prognos. Det man kan säga generellt är att det kommer att finns ett stort behov av våra produkter framöver i och med att marknaden växer och det finns en underkapacitet just nu”, säger Mattias Thorsson. 

Elekta vill däremot inte kommentera huruvida bolaget varit föremål för några förvärvsdiskussioner. 

”Vi vill inte spekulera i det”, säger Mattias Thorsson.


Innehåll från 24sevenOfficeAnnons

24SevenOffice: Vi hjälper HSB att spara mer än 25 000 timmar per år i fakturahantering

Genom en fullt ut automatiserad AI-lösning i molnet kan företag nu effektivisera sina bokföringsfunktioner och ta nästa steg i digitaliseringen. Vi har pratat med Ståle Risa, VD i 24SevenOffice, som förklarar hur deras AI Assistant mer än halverar tidsåtgången vid fakturahantering i jämförelse med lösningar utan AI och ger 90% tidsbesparing i snitt per bokförd verifikation. 

För att få full effekt av automatiseringen behövs en äkta AI-lösning. Man behöver ta steget från robotic process automation, RPA, till en fullskalig AI lösning med machine learning, där systemet utvecklar sig och lär sig företagets behov längs vägen. Ett företag som verkligen har sett den positiva effekten av detta är HSB som använder sig av 24SevenOffices AI-lösning.

– Vi är på väg att spara över 25 000 timmar årligen genom att automatisera manuell fakturahantering när AI Assistenten är implementerad i alla våra regioner. Detta är en otrolig tidsbesparing som gör att de anställda kan lägga mer tid på andra värdeskapande uppgifter i verksamheten, såsom företagsstrategi, fastighetsbehov och kapitalinvesteringar. AI Assistant förändrar våra anställdas vardag och även hur vår verksamhet fungerar, säger Fredrik Wiktor, Applicant Management Lead i HSB Affärsstöd.

AI skapar bättre underlag för affärsbeslut

AI Assistant kan enkelt integreras med alla kända svenska redovisningssystem eller användas separat, och effektivitetsvinsterna är stora. 

– AI har många fördelar, det effektiviserar verksamheten så att du kan använda din personal för mer värdeskapande uppgifter. I tillägg frigör du tid och sparar pengar samt minskar felmarginalen. Datadriven redovisning gör också att du får tillgång till mer kvalitativ data och uppdaterade nyckeltal, som genererar mer relevanta prognoser och underlag för bättre affärsbeslut, berättar Ståle Risa, VD på 24SevenOffice.

Stark tillväxt i Norden

24SevenOffice, som grundades i Norge 1997, är marknadsledande i Norden när det kommer till att automatisera ekonomifunktioner. Med företagets affärssystem kan kunderna skräddarsy moduler, funktioner och integrationer, för att automatisera fler processer inom administration.

– Innovation och automatisering ligger i vårt DNA, vi är pionjärer inom branschen och levererar nu det första AI-baserade systemet för fakturahantering på marknaden. Vi utvecklar våra tjänster hela tiden för att hjälpa företag att fullt ut automatisera administrativt arbete, säger Ståle Risa.

24SevenOffice ser idag en stark tillväxt i både Sverige och Norge, och förutom HSB i Sverige använder sig även bland annat PwC och BDO i Norge av företagets AI Assistant. 

– Vi vänder oss främst mot medelstora och stora redovisningsbyråer och företag som hanterar stora fakturavolymer. De är dem som kan göra de största vinsterna, avslutar Ståle Risa. 

Läs mer

Om 24SevenOffice

Vi är Nordens ledande molnbaserade affärssystem med över 62 000 nordiska företag på kundlistan. 24SevenOffice är börsnoterat på Spotlight Stock Market i Sverige och har över 150 anställda. Bolaget föddes i molnet och är i framkant inom teknologi gällande AI och digitalisering av ekonomistyrning både för företag och redovisningsbranschen.

Mer från 24sevenOffice

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 24sevenOffice och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?