Annons

Analytikern räknar med Elektalyft på börsen: ”Gynnas av affären”

Siemens-avknoppningen Healthineers förvärv av marknadsledaren inom strålterapi, Varian Medical, ger möjligheter för den svenska konkurrenten Elekta, anser aktieanalytikern Kristofer Liljeberg på Carnegie.

”Vi är obundna och våra lösningar fungerar på alla plattformar och det kommer att vara till vår fördel framgent”, kommenterar Elekta.

Den tyska konglomeratjätten Siemens återvänder till strålterapimarknaden genom att köpa marknadsledaren Varian Medical för 16,4 miljarder dollar, motsvarande 143,9 miljarder kronor. Varian Medical och svenska konkurrenten Elekta EKTA B +1% Dagens utveckling är de två dominerande aktörerna inom strålterapilösningar. 

Affären kan gynna det svenska strålterapibolaget i takt med att det sammanfogade Siemens och Varian blir mer diversifierat, anser aktieanalytikern Kristofer Liljeberg på Carnegie. 

”Det skulle kunna underlätta för dem att göra större affärer med sjukhusen genom att erbjuda flera olika lösningar. Samtidigt kan det vara en möjlighet för Elekta, som skulle kunna gynnas av att vara den som nu enbart fokuserar på sitt specialområde, och inte breddar sig”, säger han. 

Den amerikanska Elekta-konkurrenten har, enligt analytikern, vänt blicken mot andra verksamheter och uppmärksamheten ligger inte till fullo på att utveckla strålterapilösningar.

”Varian började bredda sig utanför strålterapin redan innan den här affären och beroende på hur mycket det kommer integreras i Siemens skulle man, i alla fall temporärt, kunna tappa en del fokus.”

Kristofer Liljeberg säger att han är ”försiktig” till Elekta-aktien, främst på grund av att bolaget haft svårigheter med att förbättra lönsamheten och den generella osäkerheten i spåren av pandemin. 

”Det finns en stor osäkerhet gällande sjukhusens möjligheter att investera i dyra kapitalvaror efter coronapandemin”, säger han.

Analytikern bedömer att Elekta-aktien kommer stiga på helgens jätteförvärv när Stockholmsbörsen öppnar på måndagen. 

”Det kommer att bli en positiv reaktion. Särskilt med tanke på den premie som Siemens betalade för Varian”, säger han. 

Varian Medical accepterade Siemens-avknoppningen Healthineers bud om 177,50 dollar per aktie, vilket innebär en premie om drygt 24 procent på fredagens stängningsskurs. 

Elektas kommunikationschef Mattias Thorsson säger också till Di att bolaget kan gynnas av affären. 

”Historiskt har det inte varit så lyckat när diagnostikbolag, som Siemens, gått in på strålterapimarknaden. Det är positivt för oss därför att det kan ta lång tid innan man får synergierna som man hoppas på när man går ihop på det här sättet. Det kan vi utnyttja”, säger han.

Oron för hur coronapandemin kommer att drabba efterfrågan på Elektas produkter är stor, och läget är svårbedömt. Men på längre sikt råder det ingen tvekan om att det kommer att finnas ett stort behov av Elektas lösningar, anser bolaget.

”Vi är försiktigt optimistiska, men osäkerheten är stor och det är därför vi inte har gett någon prognos. Det man kan säga generellt är att det kommer att finns ett stort behov av våra produkter framöver i och med att marknaden växer och det finns en underkapacitet just nu”, säger Mattias Thorsson. 

Elekta vill däremot inte kommentera huruvida bolaget varit föremål för några förvärvsdiskussioner. 

”Vi vill inte spekulera i det”, säger Mattias Thorsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?