Annons

Analytikern om krisen: ”Verkar inte ha varit så hemskt som befarat”

Börsjättarnas rapporter visar på ovanligt många positiva överraskningar. De statliga stödmiljarderna har dopat siffrorna något – men det är inte hela förklaringen, enligt analytiker.

”Djupet i den här krisen verkar inte ha varit så hemskt som befarat”, säger Esbjörn Lundevall.

Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn.
Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn.

Prognoserna inför börsbolagens kvartalsrapporter var riktigt dystra. Coronakrisen väntades dra ner siffrorna markant, men när det väl var dags att visa korten blev många överraskade – på ett bra sätt.

”Jag har aldrig varit med om en så hög andel positiva resultatöverraskningar. Nästan alla bolag kom in med bättre resultat än förväntat”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Visserligen handlade det i många fall om att förväntningarna var lågt ställda och därmed inte särskilt svåra att slå, tillägger han.

”Men djupet i den här krisen verkar inte ha varit så hemskt som analytikerna har befarat. Och i många fall är det tydligt att man från företagens sida har sett en snabbare återhämtning i juni än man trott.”

Maria Landeborn, sparekonom och analytiker på Danske Bank, säger även hon att rapporterna tyder på en snabb återhämtning i ekonomin.

Något som delvis kan förklara de positiva siffrorna är de miljarder som pumpats ut i statliga stödåtgärder under våren. För AB Volvos del, till exempel, handlar det om 1,7 miljarder kronor i permitteringsstöd som bidrog till att lyfta resultatet.

”De statliga stöden har varit jättestora. I och med att den här krisen kom så plötsligt och var så omfattande så var många bolag väldigt snabba med att sätta in drastiska åtgärder för att kapa kostnader, bland annat genom permitteringar. I vissa fall har det uppenbarligen gjort en jätteskillnad”, säger Maria Landeborn.

Men det är inte enbart de statliga stöden som magiskt räddat bolagen, betonar hon. Många har kombinerat det med att tillfälligt stoppa investeringar, hålla inne utdelningar och på andra sätt kapat kostnader.

”Många bolag tittade på alla kostnadsposter och drog i nödbromsen på allt som gick. Nu när det visar sig att konjunkturen tar fart igen så ger det en kraftigt positiv effekt.”

Även Esbjörn Lundevall tror att de statliga stödåtgärderna kan vara en del av förklaringen.

”Jag tror att det spelar en signifikant roll, men i de flesta fall så finns det fler förklaringar. Det har inte varit en hemlighet att det finns sådana här åtgärder så analytikerna bör ha tagit höjd för detta i sina prognoser, men ändå blev resultaten bättre än väntat”, säger han.

Många analytiker har varit nervösa över att börsutvecklingen under våren har varit för stark i förhållande till realkonjunkturen. Men de positiva rapporterna visar att investerarna hade rätt, säger Esbjörn Lundevall.

”Det ger lite substans åt den börsuppgång vi redan har sett.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?