1515
Annons

Analytikern: Mer att hämta hos favoriten

SSAB fortsätter att vara favoriten hos de tävlande i Drömportföljen. 

Trots tillfällig svacka ser Handelsbankens analytiker en fortsatt gynnsam utveckling för stålbolaget.

Nordnets sparekonom Frida Bratt och Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.
Nordnets sparekonom Frida Bratt och Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

Första tävlingsveckan av tio i Di:s aktietävling Drömportföljen är på väg mot sitt slut och hittills har nära 15.000 portföljer registrerats. Fram till den 22:a april kan du som vill delta registrera dig och din portfölj – med chans att vinna 100.000 kronor.

Bland topplacerarna i Drömportföljen finns under torsdagen de som satsat på energisektorn.

Solenergibolaget Azelio, som klättrat närmare 20 procent den senaste veckan men fortfarande är ner nära 50 procent i år, är ett exempel. I topptrion har alla med det First North-listade bolaget.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners samt en av Drömportföljens profiler, tror att vinnaren av tävlingen kommer finnas bland de som lyckas pricka rätt bland de volatila småbolagen.

”Ska man vinna en aktietävling på kort tid, då ska du satsa antingen på att komma först eller sist, för du kommer hitta vinnarna bland de som tar väldigt mycket risk, det ser vi redan nu några dagar in i tävlingen.”

Hans egen portfölj tyngs för närvarande av Volvo Cars och AB Volvo som föll under torsdagen efter en sänkt rekommendation i Volvo Cars fall samt att AB Volvo handlats utan rätt till utdelning. Övriga innehav är telekombolaget Ericsson, industrihandelsbolaget Indutrade och byggbolaget SBB.

”Jag har inte gjort några förändringar än. Det här är ett gäng bolag som har tagit ganska mycket stryk ändå, det är det de har gemensamt. Tanken är att de inte ska vara så känsliga när börsen vänder nedåt, att de är lite frikopplade från det negativa börshumöret.”

Gynnsamma börsdagar har det däremot varit för Stockholmsbörsens vindkraftbolag. OX2, som nyligen flyttats upp till huvudlistan, Eolus vind och Arise fick alla extra skjuts på torsdagen efter att regeringen presenterat ett åtgärdspaket som ska snabba på utbyggnaden av vindkraft. De spelare som lyckats pricka in nämnda vindbolag fick se sina portföljer klättra rejält i placeringarna. 

Men de mest köpta bolagen i Drömportföljen är stålbolaget SSAB, molntjänstbolaget Sinch, försvarskoncernen Saab samt spelbolagen Evolution och Embracer. Samma bolag återfinns som de mest nettoköpta hos nätmäklaren Nordnet. 

Efter invasionen i Ukraina har spararna tittat åt andra håll än vad de vanligtvis gör, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Det är inte så konstigt. Alla letar med ljus och lykta efter vinnare på den situation vi ändå är i, många försvarsmakter ser nu över sina anslag”, säger hon.

Att Saab håller på att omvärderas ur ett hållbarhetsperspektiv kan bidra till att öka intresset ytterligare, tror hon.

”Ökade kapitalflöden från institutionella håll pressar upp aktien och även privatsparare kan känna att det är mer okej nu att investera i Saab. Krigssituationen har gjort oss medvetna om vikten av ett bra försvar.”

SSAB, som både är det mest köpta och mest sålda bolaget i Drömportföljen, är upp omkring 25 procent i år men ned omkring 6 procent på torsdagseftermiddagen då bolaget handlas utan rätt till utdelning.  

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, tror på fortsatt medvind för stålbolaget - men en kortsiktig sådan.

”Man kan förvänta sig en stark vinstutveckling de närmaste två kvartalen. SSAB är i ett starkt momentum och vi har köp på kort sikt, det vill säga tre månader”, säger han.

Det europeiska exportstoppet av ryskt stål i kombination med bombningen av jättestålverket i ukrainska Mariupol har bidragit till ett betydande underskott av stål på kort tid, vilket fått priserna att öka kraftigt. Men Christian Kopfer tror inte att de marginaler vi ser i stålindustrin i dag kommer att kunna ligga kvar nästa år.

”Stålindustrin är väldigt cyklisk över tid och dessutom kommer de volymer som tidigare kom från Ukraina och Ryssland att portioneras ut på andra exportörer. Så jag är lite mer skeptisk till stålaktier om man tittar in i 2023 och 2024.” 

 

 


Innehåll från InfrontAnnons

Så kan kostnaden hållas nere när tjänster för självbetjäning inom bank och finans digitaliseras

Zlatko Vucetic, CEO på Infront.
Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

De aktörer på finansmarknaden som står starka efter pandemin är de som kan erbjuda en plattform med digitala tjänster till sina kunder.

Det säger man på finansteknikbolaget Infront. 

– Fler och fler aktörer på finansmarknaden inser att de måste digitalisera sina tjänster om de ska kunna konkurrera med nya aktörer i branschen, säger Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

När hela världen numera är online förväntar folk sig snabb åtkomst till digitala tjänster för all sina behov, och värdepappersmarknaden är inget undantag. 

Det oroliga omvärldsläget har dessutom bidragit till en ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Det i sin tur har lett till att bankkunder kräver en snabb och enkel tillgång till investeringsverktyg där de kan följa marknaderna och hantera orderläggning via mobila enheter när det passar dem.

– Att digitala tjänster har blivit en del av de flesta människors vardag är ingen hemlighet. Men just digitala tjänster för privatinvesterare som vill sköta sina egna investeringar är lite efter kurvan, säger Zlatko Vucetic.

Hög tid utveckla digitalt erbjudande

Trots att man har åstadkommit stora framsteg inom digitalisering på senare år så visar studier gjorda av bankplattformen Mambu tillsammans med Financial Times Focus och Oliver Wyman att det finns mycket kvar att göra för att möta kundens förväntningar. 

Studierna framhåller att banker och andra finansiella institutioner måste utveckla sitt digitala erbjudande snabbt för att undvika att tappa marknadsandelar till teknikkunniga konkurrenter.

–Det finns ett behov hos flera aktörer att modernisera och digitalisera sitt erbjudande, samtidigt som de behöver se över sina kostnader för sina system. Därtill behöver de hitta en lösning som är flexibel och skalbar med minimalt underhåll, säger Zlatko Vucetic.

Så kan fällor inom digitalisering undvikas

Digitaliseringen har sina utmaningar. Tydligast är kostnaden av att underhålla och kontinuerligt utveckla och uppdatera systemen. Här spelar ”Software-as-a-Service” (SaaS) en ledande roll.

En annan utmaning är det arv som man bär på. Medan banker, kapitalförvaltare och nätmäklare ser minskande marginaler delvis på grund av den ökande kostnaden av säkerhet och regelverk som krävs av myndigheterna, så kämpar de samtidigt med ineffektiva legacy-system som inte stödjer skalbarhet. 

Infront levererar smidig digitalisering

Genom att välja att jobba med en partner som kan erbjuda investeringslösningar som de driftar kan aktörer på finansmarknaden minimera sina resurs- och underhållskostnader och fortfarande erbjuda sina kunder den senaste teknologin.

– Vi ser en ökande efterfråga för våra lösningar som gör det möjligt för banker och kapitalförvaltare att erbjuda olika digitala tjänster beroende på kundens behov, allt i bankens egen miljö, säger Zlatko Vucetic och avslutar: 

– Finansiella rådgivarna kan inte längre lita enbart på att kundrelationer hanteras med personliga kontakter. Nyckeln är en lättåtkomlig, lättanvänd och kostnadseffektiv teknologisk plattform som ger kunderna kommandot över sina egna investeringar. Och det kan vi leverera.

Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?