Första tävlingsveckan av tio i Di:s aktietävling Drömportföljen är på väg mot sitt slut och hittills har nära 15.000 portföljer registrerats. Fram till den 22:a april kan du som vill delta registrera dig och din portfölj – med chans att vinna 100.000 kronor.
Bland topplacerarna i Drömportföljen finns under torsdagen de som satsat på energisektorn.
Solenergibolaget Azelio, som klättrat närmare 20 procent den senaste veckan men fortfarande är ner nära 50 procent i år, är ett exempel. I topptrion har alla med det First North-listade bolaget.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners samt en av Drömportföljens profiler, tror att vinnaren av tävlingen kommer finnas bland de som lyckas pricka rätt bland de volatila småbolagen.
”Ska man vinna en aktietävling på kort tid, då ska du satsa antingen på att komma först eller sist, för du kommer hitta vinnarna bland de som tar väldigt mycket risk, det ser vi redan nu några dagar in i tävlingen.”
Hans egen portfölj tyngs för närvarande av Volvo Cars och AB Volvo som föll under torsdagen efter en sänkt rekommendation i Volvo Cars fall samt att AB Volvo handlats utan rätt till utdelning. Övriga innehav är telekombolaget Ericsson, industrihandelsbolaget Indutrade och byggbolaget SBB.
”Jag har inte gjort några förändringar än. Det här är ett gäng bolag som har tagit ganska mycket stryk ändå, det är det de har gemensamt. Tanken är att de inte ska vara så känsliga när börsen vänder nedåt, att de är lite frikopplade från det negativa börshumöret.”
Gynnsamma börsdagar har det däremot varit för Stockholmsbörsens vindkraftbolag. OX2, som nyligen flyttats upp till huvudlistan, Eolus vind och Arise fick alla extra skjuts på torsdagen efter att regeringen presenterat ett åtgärdspaket som ska snabba på utbyggnaden av vindkraft. De spelare som lyckats pricka in nämnda vindbolag fick se sina portföljer klättra rejält i placeringarna.
Men de mest köpta bolagen i Drömportföljen är stålbolaget SSAB, molntjänstbolaget Sinch, försvarskoncernen Saab samt spelbolagen Evolution och Embracer. Samma bolag återfinns som de mest nettoköpta hos nätmäklaren Nordnet.
Efter invasionen i Ukraina har spararna tittat åt andra håll än vad de vanligtvis gör, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
”Det är inte så konstigt. Alla letar med ljus och lykta efter vinnare på den situation vi ändå är i, många försvarsmakter ser nu över sina anslag”, säger hon.
Att Saab håller på att omvärderas ur ett hållbarhetsperspektiv kan bidra till att öka intresset ytterligare, tror hon.
”Ökade kapitalflöden från institutionella håll pressar upp aktien och även privatsparare kan känna att det är mer okej nu att investera i Saab. Krigssituationen har gjort oss medvetna om vikten av ett bra försvar.”
SSAB, som både är det mest köpta och mest sålda bolaget i Drömportföljen, är upp omkring 25 procent i år men ned omkring 6 procent på torsdagseftermiddagen då bolaget handlas utan rätt till utdelning.
Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, tror på fortsatt medvind för stålbolaget - men en kortsiktig sådan.
”Man kan förvänta sig en stark vinstutveckling de närmaste två kvartalen. SSAB är i ett starkt momentum och vi har köp på kort sikt, det vill säga tre månader”, säger han.
Det europeiska exportstoppet av ryskt stål i kombination med bombningen av jättestålverket i ukrainska Mariupol har bidragit till ett betydande underskott av stål på kort tid, vilket fått priserna att öka kraftigt. Men Christian Kopfer tror inte att de marginaler vi ser i stålindustrin i dag kommer att kunna ligga kvar nästa år.
”Stålindustrin är väldigt cyklisk över tid och dessutom kommer de volymer som tidigare kom från Ukraina och Ryssland att portioneras ut på andra exportörer. Så jag är lite mer skeptisk till stålaktier om man tittar in i 2023 och 2024.”