Annons

Analytiker viftar bort negativ nyhet om Fingerprint

Den kinesiska telefontillverkaren Xiaomis lansering av Mi 5S-modell med en ultraljudsbaserad fingeravtrycksteknologi under glas, i stället för en kapacitiv sensor som Fingerprint Cards har, var relativt väntad och "odramatisk".

Bild:TT

"Jag tycker egentligen inte att det är en så stor sak, att det kommer alternativa lösningar", säger Martin Nilsson, analytiker vid Nordea som har en säljrekommendation på Fingerprint Cards, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det var en väntad nyhet och vi ser också en väntad reaktion i aktien på den här nyheten. Folk blir oroliga när en jätte som Qualcomm kommer in, men det är inte så dramatiskt och inget som slår undan benen på Fingerprint", konstaterar Joel Westerström, som är analytiker vid Redeye.

Han påpekar också att Xiaomi ägs till 20 procent av Qualcomm och därför var det troligt att en lansering av den ultraljudsbaserade sensorlösningen skulle ske i en modell från Xiaomi.

Analytikerna räknar inte med att den ultraljudsbaserade fingeravtryckstekniken kommer att ta över helt och hållet.

"Ultraljudssensorn kommer att vara en nischlösning för vissa avancerade telefoner, till dess att man kommer in på en fingeravtryckssensor som sitter integrerad i skärmen. Men ultraljussensorn kommer aldrig att nå samma volymer som kapacitiva sensorer på grund av priset", säger Martin Nilsson.

Den ultraljudsbaserade tekniken har fortfarande en sensor på en specifik plats på telefonen och den är dyrare än den kapacitiva tekniken. Fördelen med ultraljudsbaserat är att det gör det möjligt att använda tjockare glas.

Joel Westerström framhåller att det är svårt att byta ut något som används i stor skala, då ska det vara billigare och bättre.

"Det här (ultraljudsbaserad sensorlösning) är ingen jättebillig lösning. Den här modellen (Mi 5S) kanske kommer att säljas i ett 100.000-tals exemplar", säger han.

I Xiaomis andra modell Mi 5S Plus, som också lanserades på tisdagen, är Fingerprint Cards sensor FPC 1035 integrerad.

Fingerprint Cards-aktien gick ned under tisdagen, med som mest 4,3 procent, för att vid lunchtid återhämta sig. Vid 14-tiden hade Fingerprint Cards gått ned 0,9 procent till 98:70 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?