ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker varnar för baisse på börsen

  • Foto: TT

Investmentbanken Goldman Sachs spår en nedgång på aktiemarknaderna de närmaste två åren. Enligt en ny rapport är risken för en baissemarknad nu 88 procent, rapporterar Business Insider.

Det handlar om investmentbanken Goldman Sachs egen indikator för så kallade björnmarknader, rapporterar Business Insider. Indexet baseras bland annat på en variant på P/E, inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningssektorn, arbetslöshetsstatistiken och inflationen.

För närvarande ligger indikatorn på 67 procent. När Goldman Sachs analytiker jämfört med utvecklingen för storbolagsindexet S&P 500 under det senaste århundradet indikerar det att det finns en 88 procentig risk för en större nedgång på aktiemarknaden de kommande två åren.

Den nuvarande uppgången är längre och har bjudit på mer avkastning än alla andra som analytikerna studerat, med undantag för perioden 1990-2000.

Det finns dock anledning att hålla huvudet kallt för tillfället. Sannolikheten för en sådan nedgång i närtid sätts bara till 35 procent, skriver Business Insider.

Goldman Sachs identifierar tre kategorier när det gäller större marknadskorrektioner. För det första handlar det om de cykliska baissemarknaderna som sätts igång av räntehöjningar och recessioner. För det andra rör det sig om mer händelsedrivna cykler där ekonomiska chocker som krig eller politiska kriser sätter skräck på aktiemarknaden. Den sista kategorin omfattar finansiella bubblor.

Enligt analytikerna hindras en större marknadskorrektion för närvarande av att inflationen är fortsatt låg. 

Men den som vill få en förvarning om när marknaden vänder bör hålla utkik. Historiskt sett brukar en större nedgång föregås av en volatil period där börsen först sjunker för att stiga tillbaka innan den verkliga nedgången kommer. Därmed bjuds uppmärksamma investerare på tillfälle att kliva av i tid.

Tyck till