1515

Analytiker: Valet påverkar inte Sveriges ljusa utsikter

Utgången av det svenska valet är fortsatt osäkert efter att den starka uppgången för Sverigedemokraterna ser ut att minska röstandelen för de "vanliga" partierna. Men en minoritetsregering, antingen vänster/mitten eller höger, är ändå det mest troliga resultatet.

Det skriver Neal Kilbane, senioranalytiker vid Oxford Economics i ett kundbrev på onsdagen.

"Vi räknar inte med någon signifikant marknadsreaktion på valresultatet, eller ett skifte i den ekonomiska politiken som ändrar våra positiva utsikter för ekonomin", skriver han.

Neal Kilbane skriver vidare att eventuell osäkerhet före eller omedelbart efter valet knappast kommer att få ekonomin att spåra ur.

"Ekonomin befinner sig i en mycket hälsosam position, med stark tillväxt under förta halvåret 2018 och robusta finanser", skriver han.

Ekonomen konstaterar vidare att minskad global riskaptit för valutor från mindre länder har bidragit till att kronan försvagats till den lägsta nivån mot euron sedan 2009.

"Vi tycker att detta är en tydlig överreaktion från marknaderna, och kronan är tydligt översåld. Starka ekonomiska fundamenta, en avvaktande räntehöjning från Riksbanken och en återgång till politisk status quo bör leda till förnyat stöd för kronan", skriver Neal Kilbane.

Oxford Economics prognos är att Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter under fjärde kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?