1515
Annons

Analytiker: Valet påverkar inte Sveriges ljusa utsikter

Utgången av det svenska valet är fortsatt osäkert efter att den starka uppgången för Sverigedemokraterna ser ut att minska röstandelen för de "vanliga" partierna. Men en minoritetsregering, antingen vänster/mitten eller höger, är ändå det mest troliga resultatet.

Det skriver Neal Kilbane, senioranalytiker vid Oxford Economics i ett kundbrev på onsdagen.

"Vi räknar inte med någon signifikant marknadsreaktion på valresultatet, eller ett skifte i den ekonomiska politiken som ändrar våra positiva utsikter för ekonomin", skriver han.

Neal Kilbane skriver vidare att eventuell osäkerhet före eller omedelbart efter valet knappast kommer att få ekonomin att spåra ur.

"Ekonomin befinner sig i en mycket hälsosam position, med stark tillväxt under förta halvåret 2018 och robusta finanser", skriver han.

Ekonomen konstaterar vidare att minskad global riskaptit för valutor från mindre länder har bidragit till att kronan försvagats till den lägsta nivån mot euron sedan 2009.

"Vi tycker att detta är en tydlig överreaktion från marknaderna, och kronan är tydligt översåld. Starka ekonomiska fundamenta, en avvaktande räntehöjning från Riksbanken och en återgång till politisk status quo bör leda till förnyat stöd för kronan", skriver Neal Kilbane.

Oxford Economics prognos är att Riksbanken höjer styrräntan med 25 punkter under fjärde kvartalet.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera