Analytiker: Tillväxt och ökade marginaler för Essity 2018

Hygienjätten Essity fortsatte på fredagen upp på Stockholmsbörsen i spåren av torsdagens bokslutsrapport. 

Essitys vd Magnus Groth.
Essitys vd Magnus Groth.Bild:Amanda Lindgren och Essity/Montage

Ett par analytiker, vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av, ser positivt på bolagets budskap om kommande försäljningsprishöjningar och tror på ett starkt 2018 för bolaget.

"Då ledningen bekräftade prishöjningar för mjukpapper för konsumenter och när den för närvarande svagare dollarn hjälper till att kompensera för de högre massapriserna, räknar vi med att Essity ESSITY B -0,83% Dagens utveckling s organiska tillväxt och marginaler ska öka brant under 2018", skriver Handelsbanken i en analysuppdatering, där rekommendationen öka och riktkursen 260 kronor upprepas.

"Investerare bör titta bortom det nuvarande kvartalet och omedelbart börja bygga en position (i Essity)", råder bankens analytiker.

Essity rapporterade på torsdagen ett justerat ebita-resultat på 3.619 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades i genomsnitt ett justerat ebita-resultat om 3.490 miljoner kronor. Cirka 200 miljoner kronor av resultatet var dock av engångskaraktär.

Vd Magnus Groth klargjorde att marknaden varit kämpig under slutet av året, men också att han räknar med att fortsätta att höja försäljningspriserna, något som beräknas få genomslag från och med det andra kvartalet.

"Rapporten för det fjärde kvartalet gör att vi bedömer att bolaget är på rätt väg för att uppnå (den avsedda) marginalförbättringen", skriver Kepler Cheuvreux och upprepar sin köprekommendation och riktkurs 280 kronor.

Essity handlades vid 12-tiden på fredagen till 242,70 kronor, en uppgång med 2,5 procent för dagen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?