Analytiker: Tesla behöver investera 318 miljarder

Tesla skulle behöva spendera ytterligare 8 miljarder dollar, motsvarande cirka 73 miljarder kronor, för att bygga ut sitt nätverk av laddstationer i USA om bolaget har ambitionen att det ska bli lika enkelt att ladda en elbil som en bränslebil. Det skriver banken UBS analytiker Colin Langan i en ny rapport.

Teslas grundare och vd Elon Musk.
Teslas grundare och vd Elon Musk.Bild:Evan Vucci/TT

Enligt UBS är genomsnittstiden för att köra till en Supercharger-station, en snabb laddstation för elbilar, 31 minuter. Motsvarande körtid för att ta sig till en bränslestation är endast 4 minuter. För att tillgängligheten ska bli densamma som för bränslestationer behöver Tesla bygga omkring 30.000 nya laddstationer.

Sammantaget, bland annat med kostnaderna för nya batterifabriker och den nya bilen Model 3, anser logan att bolaget kan komma att behöva investera 35 miljarder dollar, motsvarande cirka 318 miljarder kronor, fram till 2025.

Med anledning av den nya analysen upprepar UBS sin säljrekommendation med riktkursen 160 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?