Analytiker: Svårt läge i Nederländerna efter valet

Valet i Nederländerna har slutat med en större splittring än någonsin tidigare, med tretton partier i parlamentet.

Det gör det svårt för premiärminister Mark Rutte att bilda en regering, varnar en holländsk ekonom.

Valvinnaren Mark Rutte (i glasögon) mitt i hopen av nederländska partiledare.
Valvinnaren Mark Rutte (i glasögon) mitt i hopen av nederländska partiledare.Bild:Robin van Lonkhuijsen/TT

Premiärminister Mark Rutte stod på torsdagsmorgonen som segrare efter det nederländska valet, trots att de två regeringspartierna backade rejält.

Den starka ekonomin och den diplomatiska krisen med Turkiet gav Mark Ruttes högerliberala parti VVD en skjuts i valkampens slutspurt, enligt opinionsinstitutet Ipsos. Ändå backade partiet med en femtedel jämfört med valet 2012.

Ännu sämre gick det för den socialdemokratiska koalitionspartnern PvdA, som förlorade tre fjärdedelar av sina mandat.

Den omstridda Geert Wilders Frihetsparti PVV, ökade från 15 till 20 mandat men missade målet att bli största parti.

”Partiet gick fram men misslyckades med att övertyga landet”, säger Nic Vrieselaar, analytiker på storbanken Rabobank i Utrecht.

PVV ligger bara ett mandat före kristdemokratiska CDA och liberala D66, som har profilerat sig just på motstånd mot Geert Wilders politik.

Valets stora vinnare är Grön vänster, som ökar från fyra till 14 mandat. Totalt tar sig tretton partier, varav två nya, in i parlamentet, där det inte finns en lägstaspärr.

På torsdagen ska underhusets talman utse en ”verkenner”, en slags scout som ska ta sig fram i den snåriga politiska terrängen och utforska möjliga koalitionslösningar.

”En svår och antagligen långdragen process ligger framför oss, trots att Mark Rutte ofta har sagt att han vill undvika en situation som Belgien hade 2010. Där tog det nästan ett och ett halvt år att få ihop en ny koalition”, säger Nic Vrieselaar.

Han ser två möjligheter för premiärminister Mark Rutte: bilda en koalition med Kristdemokraterna, D66 och Gröna vänstern eller få en överenskommelse med Kristdemokraterna, D66, Kristen union och möjligen med informellt stöd från det lilla kalvinistiska Reformpartiet SGP.

”Båda koalitionerna kan bli svåra att få ihop, den första för att VVD och Gröna vänstern står långt ifrån andra, den andra för att D66 har en annan syn på bland annat dödshjälp än de andra partierna”, säger Nic Vrieselaar.

Om Mark Rutte misslyckas med att få ihop en koalition går uppdraget troligen till Kristdemokraterna med partiledaren Sybrand Buma, som räknemässigt kan få ihop en vänstermajoritet.

”Vi anser dock att det är osannolikt, eftersom han har sagt att han inte vill luta sig mot vänstern”, säger Nic Vrieselaar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?